Džang Jangce je desetogodišnjak iz Kine, koji je dok se igrao u pesku pronašao fosilizovane ostatke gnezda dinosaurusa sa 11 jaja!

Džang Jangce je rekao da je najpre primetio nešto čudno u pesku i da je ubrzo, pošto je bolje pogledao, shvatio da bi to moglo biti jaja i to ne bilo kakava već od dinosaurusa.

U prepoznavanju mu je pomoglo to što je redovno obilazio muzeje u kojima su izloženi ostaci tela dinosaurusa i njihovih jaja.

Stručnjaci su potvrdili njegov nalaz i iskopali još deset jaja u blizini. Naveli su da veruju da su jaja, koja su u proseku dugačka deset santimetara, stara čak oko 66 miliona godina.

Gnezdo s jajima, dečak je pronašao u društvu majke, koja ga je odvela da se igra na nasipu na reci Dong, u gradu Hejuan, koji se nalazi u provinciji Guangdung.

„Kada sam primetio nešto čudno, prvo sam mislio da je stena sa išaranim krugovima ili školjka. Onda sam pozvao majku“, rekao je Džang za lokalne medije.

Majka je odmah obavestila policiju i predstavnike lokalne vlasti a ubrzo su stigli i stručnjaci koji su potvrdili da je zaista reč o jajima dinosaurusa i odneli ih u muzej na dalja ispitivanja.

Džangova majka je izjavila da dečak voli nauku, i da ga posebno interesuju dinosaurusi kao i da je pročitao mnogo knjiga o njima.

Inače, grad Hejuan, koji ima tri miliona stanovnika, poznat je i kao „kineski dom dinosaurusa“, pošto su otkrića njihovih ostataka kao i jaja brojna i česta na široj teritoriji oko grada Hejuana.

Od 1996. godine, pronađeno je više od 17.000 jaja dinosaurusa, a muzej Hejuana poseduje njih 10.008, što je najveća kolekcija te vrste dinosaursovih na svetu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime