Prosvjeta
Podrška eparhije: Vladika Andrej sa učenicima

Ove godine navršilo se 10 godina od osnivanja Prosvjetinih dopunskih škola u Austriji, tako da će nova školska godina biti u znaku tog jubileja, povodom kojeg je bečka Prosvjeta pripremila više prigodnih manifestacija posvećenih obeležavanju pune decenije rada ovog važnog i vrednog projekta.

– Počelo je skromno sa jednom školom i pedesetak đaka u Sabornoj crkvi Svetog Save u Beču, a danas imamo Prosvjetinu “Mrežu Prosvjetinih srpskih dopunskih škola u Austriji” sa gotovo 1.000 đaka i više od 30 odeljenja širom Austrije. Bio je to težak, ozbiljan, decenijski rad. Ne znam za mnogo takvih, samoniklih projekata i građanskih inicijativa sa ovakvim razvojem i uspehom. No, to ne bi bilo moguće da mnogi nisu pomogli i učestvovali u stvaranju naših srpskih škola u Austriji. Pre svih Srpska pravoslavna crkva u Austriji, naš narod, sveštenstvo na čelu sa episkopom Andrejem, ali i mnogi drugi – ukazao je prof. Srđan Mijalković, osnivač i rukovodilac Prosvjetinih škola.

Svake godine nastava na više mesta

On je istakao da je naročito važna bila podrška Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i njenog direktora Arnoa Gujona, Ambasade i Konzulata, kulturnih radnika i velikog broja građana koji su brzo razumeli koliko je znanje jezika, nacionalne kulture i tradicije važno za očuvanje identiteta i bolje obrazovanje naše dece koja odrastaju u rasejanju.

– Naravno, tu su i moji brojni saradnici iz tima Prosvjete, nastavnici, mnogi roditelji i dobri ljudi čiji je doprinos najvažniji, jer se svih ovih godina direktno i svakodnevno bore za srpski jezik i bolje obrazovanje naših najmlađih. Kao i svih ovih godina, ponavljam za šta se još borimo, da srpski jezik bude potpuno priznat u Austriji i da ova država prihvati svoje građane i decu srpskog porekla, pa da i ona pomogne i omogući da se nastava srpskog jezika zvanično uvede u ovdašnje škole. A naš rad i postojanje ove škole najbolji su argument za to. Jer, sve ovo radimo upravo zbog naše dece. Ako jezik izgubimo – nema nas više. Ponosan sam i zahvalan svima – dodao je Mijalković.

Začetnik škole: Srđan Mijalković

Prosvjeta povodom jubileja priprema bogat i promišljen program kojim pokazuje da želi da srpskoj zajednici u Beču pruži mogućnost da se zajednički proslavi decenija srpskih škola, podseti sve da su deca najvažniji zalog naše budućnosti i da pozove građane, institucije i udruženja iz rasejanja i matice da se uključe i podrže rad srpskih škola u Austriji.

Prvi događaj u okviru tog programa je već danas u 19.00 u hramu Vaskrsenja Hristovog (Engerthstr.158, 1020 Wien). Biće održano veče posvećeno Srbiji i velikom Branku Miljkoviću prikazivanjem filma i knjige poznatog autora Dejana Stojiljkovića o čuvenom pesniku, kao i predstavljanje lepota juga Srbije.

Mali hor Prosvjete

Svečana akademija

Centralna proslava povodom prvih deset godina Prosvjetine mreže srpskih dopunskih škola u Austriji biće Svečana akademija i održaće se 30. septembra u 19 časova u Albert holu u Beču (Albert Hall, Albertgasse 35, 1080 Wien) u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji, a uz podršku i sufinansiranje kabineta Đorđa Milićevića, ministra bez portfelja Srbije zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom.

Arno Gujon sa nastavnicama

Počasni gost biće Arno Gujon, a u muzičkom programu nastupiće Jelena Krstić i Mali hor Prosvjete. Gosti će videti i film o radu škole, a i učenici će imati šta da kažu.

Prosvjeta je spremila i odgovarajući prijem uz prigodno posluženje.

Ćirilica naš pečat

U subotu 23. septembra u 19.00 u Sabornom hramu Svetog Save (Veithgase 3, 1030 Njien), u saradnji sa Centrom za Srbe u rasejanju “Sveti Sava” iz Beograda, SPKD Prosvjeta Austrija organizovaće svečano otvaranje izložbe “Ćirilica, pečat identiteta koji ne bledi” autorke Radmile Kunčer, predsednice Centra za Srbe, kao i program “Srbija kroz prostor i vreme”, osvrt na duhovno i materijalno nasleđe srpskog naroda, autorke Verice Mihajlović, pesnikinje i publiciste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here