J. Gajeskov
Škola folklora „Karađorđe“

Među našim društveno-kulturnim organizacijama i klubovima u srpskoj zajednici Sidneja, čiji je primarni zadatak okupljanje mladih i dece da kroz pesmu i igru neguju srpske tradicije i kulturu u multietničkoj Australiji, značajno mesto pripada Kulturno-umetničkom društvu Karađorđe koje se godinama ističe svojim radom i aktivnostima.

Rođendanska torba

Vredni članovi društva, sa svojim folklorcima, obeležili su proteklog vikenda deset godina postojanja, i to uz pesmu, igru i veliko narodno veselje.

Slavlju su se pridružili članovi prijateljskih folklornih društava sa kojima KUD Karađorđe redovno sarađuje i koji su svojim prisustvom i nastupom tokom dvodnevne proslave oduševili mnogobrojnu publiku.

Rođendanska torta

U subotu uveče, 21. maja, pred publikom u sali na crkvenom imanju u Rosmoru predstavili su se svojim spletovima narodnih igara Prvi ansambl KUD Karađorđe, kao i škola folklora, prvi i drugi dečiji ansambl i Omladinski ansambl, na čelu sa koreografima Aleksandrom Popovićem i Dejanom Milosavljevićem – Zvečancem.

Prvi ansabl „Karađorđe“

Posebna poslastica za publiku bio je scenski prikaz svadbenih običaja iz Isakova, pod nazivom „Nunta in Isakovo“, izvanredna koreografija koju su zajedno izveli Prvi ansambl KUD Karađorđe i gosti iz Ansambla Ravna Gora iz Srpskog centra Bonirig. Koreograf ove izvedbe je Stefan Firulović, a igru su postavili koreografi Stanko Dimitrijević i Aleksandar Popović.

Usledilo je zatim veliko narodno veselje koje je trajalo do ponoći.

Publika je aplauzima pozdravila sve izvođače

Drugog dana proslave, u nedelju 22. maja, program je počeo u popodne igrama iz Vladičinog Hana, koje su izveli članovi Prvog ansambla domaćina u koreografiji Aleksandra Popovića, pa je red došao na goste, i to mlađi dečiji sastav KUD Izvor iz Liverpula – koreograf Rajko Dobre, mala grupa „Sveti Nikola“ iz Blektauna – koreograf Tamara Tešić, grupa „Kolibri“ iz Srpskog centra Bonirig – koreograf Stanko Dimitrijević, srednja grupa iz Blektauna – koreograf Tamara Tešić, ansambl „Sveti Stefan“ iz Ruti Hila – koreograf Miroslav Vuković, Stari dečiji sastav KUD Izvor – koreograf Anđela Lacmanović, te grupe „Car Lazar“ i „Ravna Gora“ iz Boniriga sa svojim koreografom Stankom Dimitrijević, kao i Ansambl „Sveti Sava“ iz Elanore sa igrama iz Crne Trave – majstor koreografije Geri Doson.

U najkraćem, dva spektakla za svačiju dušu i za ponos izvođača i radost više stotine gledalaca.

Članovi uprave: Nataša Bulatović, Tanja Božić, Bojan Golub i Jadranka Stanojev

Čestitke za besprekorno organizovan vikend kojim je proslavljena decenija postojanja KUD Karađorđe, pripadaju upravi ovog društva na čelu sa predsednicom Natašom Bulatović i roditeljima dece iz Karađorđa, kao i svim gostima, muzičarima i u prvom redu našoj deci i omladini čuvarima srpskog identiteta na ovim prostorima.

Drugi dečiji ansabl „Karađorđe“

Ukoliko želite da se pridružite vrednim članovima i folklorcima KUD Karađorđe, to možete učiniti putem internet sajta www.karadjordje.com.au na Fejsbuku: www.facebook.com/kudkaradjordjesydney/ ili putem mejla: kud.karadjordje.sydney@gmail.com. Takođe, možete pozvati na broj telefona 0413 086 845.

Pobednice na lutriji Milena Popović i Maja Pavlović

Pesma, lutrija i sportske aktivnosti

Za narodno veselje pobrinuli su se članovi narodnog orkestra „Šampioni“ iz Sidneja i DJ Sale. Domaćini su takođe obezbedili bogat izbor hrane i pića, kao i vrednu lutriju kojoj su doprineli Miloš Ninković, Milan Šušak i Srećko Mitrović koji su darovali sportsku opremu. Bile su organizovane fudbalske i košarkaške utakmice, a za mališane bio je tu neizbežni dvorci na naduvavanje i druge zanimljive aktivnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here