D. Pašić
Slavlje uz konfete: Kraj jedne od koreografija domaćina

Pre deset godina u Braunauu, gradiću smeštenom na reci In koja je ujedno i granica Austrije i Nemačke, osnovan je Srpski kulturno-sportski klub “Barili”. Posle decenije rada imali su brojni članovi ovog udruženja šta da pokažu takođe brojnim prijateljima koji su došli u Braunau, na proslavu jubileja. Stigli su sa raznih strana, neki su prešli i više od 500 kilometara, koliko se zapravo i proteže reka In kroz Austriju, Nemačku i Švajcarsku.

– Neizmerno sam ponosan na sve što smo uradili u prethodnih deset godina, što je uostalom pokazala prepuna sala. Tražilo se mesto više, tako da je i foaje bio prepun. Mislim da je bilo više od 700 posetilaca i učesnika – zadovoljno nam prenosi utiske sa slavlja Velibor Spasojević, predsednik i jedan od osnivača KUD-a “Barili”.

On s ponosom ističe da klub sada ima četiri grupe folkloraša, od mališana do prvog ansambla, a posle mnogo godina i veterani su krenuli da vredno rade pa će i oni uskoro nastupiti.

Slavljenicima i domaćinima veselje su uveličali članovi kulturno-umetničkih društava Mlava, Ostrog i “Nikola Tesla” iz Linca, “Vuk Karadžić” iz Štajera, Opanak iz Salcburga i Đurđevdan iz Inzbruka.

Vema sadržajan program je počeo himnom “Bože pravde”, a zatim se prvi na bini pojavio mladi harmonikaš “Barilija” Bogdan Spasojević i izveo dve pesme i kolo. Brojne goste je potom oduševio nastup najmlađih folkloraša domaćina, među kojima je bio priličan broj onih koji su prvi put izašli na binu.

Bogdan se zatim u duetu sa Danijelom Damnjanovićem, koji svira saksofon, ponovo našao pred publikom, da bi onda još dvojica harmonikaša, Ivan Ilić iz “Barilija” i Zoran Marković iz Opanka iz Salcburga, takođe pobrali brojne aplauze. Bilo je koreografija i igara iz raznih krajeva matice. Prvi put su na sceni bili i glumci u programu. Ređali su se srednji i stariji uzrasti klubova “Nikola Tesla”, Ostrog, Opanak, Mlava, “Vuk Karadžić”, Đurđevdan i, naravno, domaćina.

Posebne zahvalnice i poklone su dobili predstavnici gostujućih klubova. Bila je pripremljena i raznovrsna hrana, a nije izostala ni rođendanska torta.

Prvi čovek udruženja iz Braunaua prezadovoljan je kako je pripremljena i proslavljena desetogodišnjica, što potvrđuju i brojne čestitke.

– Stalno nam stižu pohvale za organizaciju i lep program. Svi su se lepo osećali i punog srca su otišli uz reči da će nam doći ponovo i da im se kod nas svidelo sve, od domaće kuhinje, usluge i gostoprimstva, do slogana koji stoji u znaku našeg kluba “Srećno se sreli, srećni bili i u zdravlje popili” – prenosi nam Spasojević.

Zahvalnost osnivačima

Spasojević nije zaboravio sve one koji su dali doprinos u osnivanju i dosadašnjem radu “Barilija”:

– Zahvalili smo svim predsednicima koji su vodili klub i učestvovali u njegovom razvoju. Moram da napomenem da iz raznih razloga oni nažalost nisu prisutni. Klub se i meni zahvalio i čestitao 10 godina rada, što me je posebno obradovalo. A bio sam u “Bariliju” konobar, sekretar, blagajnik i ovih sedam godina predsednik.

Uvaženi gosti

Nisu izostale ni ugledne zvanice na čelu sa gradonačelnikom Braunaua Johanesom Vajdbaherom i gradskim sekretarom za kulturu Zoranom Šijakovićem:

– Posebno nas je obradovao dolazak Svetlane Stanković, generalnog konzula Srbije u Salcburgu, koja je stigla sa suprugom, zatim Sanje Sović iz odeljenja za migracije u sindikalnoj organizaciji Gornje Austrije. Svima njima se u ime kluba i u lično ime zahvaljujem na podršci i pomoći, naročito gradu Braunauu i gradonačelniku koji nam pomažu svih deset godina – ističe Spasojević.

Televizor gostima iz Linca

Osim za gostoprimstvo i sjajan doček, od brojnih gostiju pohvale na adresu članova “Barilija” stigle su i za dobro organizovanu bogatu tombolu. Zanimljivo je da su mahom i kada su nagrade u pitanju sponzori bili sami članovi “Barilija”. Predsednik Spasojević kaže da za to zaslužuju posebnu zahvalnost.

– Iskreno, od većih firmi, pogotovo austrijskih, uvek je to nekako mršavo, tako da glavne nagrade kupujemo sami. U svakom slučaju je najvažnije da tako ljude obradujemo nekim malim poklonom. Svaki put ima i glavna nagrada, a sada je bio TV aparat. Najsrećniji su bili naši dragi prijatelji iz Linca, iz društva Mlava. S obzirom na to da je televizor bio glavna nagrada, zajedno su popularni Mlavci došli do nje. Bilo je tu još lepih stvari poput velikih usisivača, drugih kućnih aparata, kišobrana, ručnih radova u vrednosti 100 evra. Važno nam je da smo i na ovaj način ulepšali jubilej i obradovali srećne dobitnike. Još jednom veliko hvala svima koji su pomogli i učestvovali u ovom lepom događaju – poručio je Velibor Spasojević.