Helse Kulturverein
POSEBAN DOŽIVLJAJ: Mališani sa Ršumom

U Cirihu su gostovala dva najveća srpska pesnika za decu Ljubivoje Ršumović i Dejan Aleksić. U sjajnoj organizaciji Helse Kulturverein, pesnici su u prostorijama Folkshausa održali simultano dve književne radionice, na kojima je učestvovalo šezdesetak mališana školskog uzrasta.

Sa Dejanom Aleksićem deca su se učila kreativnoj prirodi i primeni jezika, sposobnosti poezije da oživi svakodnevne predmete i istovremeno upoznavali jednu sasvim novu dimenziju maternjeg jeziku. Susret sa legendarnim Ršumom bio je sam po sebi doživljaj, ne samo za decu, već i za njihove roditelje, budući da su već na prvi pomen antologijskih stihova kao što su “Deset ljutih gusara”, “Au što je škola zgodna”, “Išli smo u Afriku” i “Domovina se brani lepotom”, svi oduševljeno prepoznavali reči koje znaju celog života.

Takvo iskustvo i prilika ostaviće neizbrisiv trag kod srpskih mališana koji odrastaju daleko od domovine. Skupu u Folkshausu prisustvovao je i piščev sin Branko Ršumović, upravnik Fondacije “Ršum”. Dejan Aleksić predstavio se odrasloj publici u ateljeu Žem, gde je promovisao svoj novi roman “Petlja”, za koji je dobio nagradu “Vladan Desnica”.