SPC
Protonamesnik Perković nalagao badnjak

U hramu Svetog Save u Hanoveru na Badnje veče okupilo se više od 400 vernika iz tog grada i okoline. Po već ustaljenoj tradiciji u ovom u hramu prvo su deca izvela božićnu predstavu “Vertep” u kojoj se živopisno oslikava rođenje Isusa Hrista u vitlejemskoj pećini. Ova predstava je kruna rada Srpske škole koja deluje pri crkvi i najlepši poklon vernicima za praznik Rođenja Hristovog.

Mališani su pokazali izvanredan talenat za glumu i recitovanje i oduševili sve prisutne, a naročito ponosne roditelje i nastavnike koji su sa njima spremali predstavu.

Potom je protonamesnik Aleksandar Perković, uz sasluženje oca Milana Pejića i oca Saše Momirovića, služio Svetu liturgiju za Badnji dan.

Pokazali talenat: Učesnici predstave “Vertep”

U besedi je otac Aleksandar naglasio potrebu da se okupljamo i zajedno molimo, pogotovu u ovim teškim vremenima koja obiluju krizom i ratom. Istakao je da Crkva može da postoji i ispunjava misiju Božiju samo u zajedništvu vernika i sveštenstva.

Posle liturgije u porti crkve je naložen badnjak čiji je plamen obasjao hram, a deca su bila posebno oduševljena veličanstvenom slikom. Potom je okupljeni narod nazdravio vrućom rakijom, što je takođe tradicija u Hanoveru.

Među onima koji su na Badnje veče bili u hramu je i porodica Šunić, Miloš i Žana sa ćerkama Nikolinom i Larom.

Miloš, Nikolina i Žana Šunić

– Svake godine na Badnje veče prisustvujemo liturgiji i s radošću iščekujemo loženje badnjaka da bi uz svaku varnicu poželeli nešto lepo u predstojećoj godini za našu decu i nas – kaže Miloš za “Vesti”

Narednog jutra su se vernici ponovo okupili u crkvi da Svetom liturgijom odbeleže dan rođenja Hristovog. Tog jutra su se pričestili svi koji su se pripremili postom. U hrami je ponovo bio Miloš Šunić koji je na pričest došao sa ocem Nikolom. Nikola Šunić inače dobar deo godine provodi u domovini, ali je za božićne praznike uvek uz porodicu u Hanoveru.

– Najveći dar mi je što praznike mogu da provedem sa unucima i porodicom – kaže Nikola.

Radivoj Mataruga, inače bivši dugogodišnji predsednik Srpskog fudbalskog kluba i istaknuti pripadnik srpske dijaspore u Hanoveru, na liturgiju je došao sa suprugom Brankom. Radivoj ističe važnost okupljanja porodice na ovaj veliki praznik.

Radivoj i Branka Mataruga

– Lično mi mnogo znači kada vidim da je puna crkva za Božić. Nadam se i verujem da će ova godina biti bolja od prethodne – optimista je Mataruga.

Otac Aleksandar je u obraćanju parohijanima podsetio na opasnosti koje u današnje vreme ugrožavaju tradicionalnu porodicu i hrišćanski način života. On je apelovao na vernike da se odupru lošim uticajima i iskreno prihvate i poštuju ljubav Hristovu.

Uz tradicinalni pozdrav: “Mir Božji – Hristos se rodi! – Vaistiunu se rodi”, parohijani su se razišli na porodični božićni ručak.