Deklaracija o osudi zločina do kraja juna

0

Đukić-Dejanović je novinarima posle sednice Kolegijuma izjavila da će parlament deklaraciju o osudi zločina nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije doneti do kraja prolećnog zasedanja, odnosno tokom maja ili u junu.

"U nacrtu deklaracije se potencira značaj naše potrebe da apelujemo, uputimo poziv parlamentima zemalja bivše Jugoslavije da se odrede prema zločinima nad Srbima na način kako smo se to mi učinili kada smo doneli deklaraciju o Srebrenici", kazala je Đukić-Dejanović.

Ona je navela da su iznete sugestije vezane za popravku teksta, precizirajući da su se odnosile na pitanje stradanja vojnika JNA u Sloveniji, odnosno da li to treba obuhvatiti deklaracijom ili ne, uz napomenu da se Slovenija u nacrtu ne pominje i da se treba preciznije izjasniti u vezi zločina počinjenih nad građanima Srbije, a ne samo Srbima.

Predsednica parlamenta je dodala da će se u bliskom vremenskom periodu deklaracija naći na dnevnom redu skupštinskog zasedanja i da će to biti predloženi tekst, izmenjen u pojedinim formulacijama, ali da suština deklaracije ostaje ista.

Ona je kazala da će uvažiti sugestije koje su iznete i da će ga ponovo ponuditi svim poslaničkim grupama, dodajući da je dobro da se veći broj poslanika pozitivno izjasni i za deklaraciju glasa, ali da je "pitanje koliko će politički stavovi remetiti potrebu da se suštinski pozovu parlamenti susednih zemalja da osude zločin nad građanima Srbije i Srbima u poslednjoj dekadi prošlog veka".

Prema njenim rečima, na Kolegijumu se razgovaralo i o tome da rad skupštinskih odbora treba podići na viši nivo, I da državne nezavisne institucije i rad parlamentarnih odbora treba dovesti u takvu vezu da se kroz njih jača, između ostalog, nandzorna funkcija parlamenta.

Predsednica parlamenta je rekla da je u planu sastanak predsednika odbora, kao i sa predstavnicima nezavisnih tela i da se razgovara o načinu prave i osmišljenje komunikacije parlamenta i tih tela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here