Kompanija "Dunav osiguranje" a.d.o.
Ivana Soković, predsednica IO Kompanije "Dunav osiguranje" i predsednica Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije

Delatnost osiguranja u Srbiji brzo se prilagodila novonastalim, znatno izmenjenim uslovima poslovanja, koje je u 2020. godini nametnula pandemija koronavirusa.

Da je u tome uspela, pokazuje tržišni rast od 2,3 odsto ostvaren uprkos krizi u mnogim privrednim granama, izjavila je Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije “Dunav osiguranje” i predsednica Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije na panelu o osiguranju održanom 25. maja na Kopaonik biznis forumu. Ona je precizirala da je u neživotnim osiguranjima tržište postiglo rast od 1,7 odsto, a u životnim osiguranjima 4,4 procenta.

– Ekonomska stabilnost iskazana u poslednjih nekoliko godina i rast srpske privrede uprkos vanrednoj situaciji širom su otvorili vrata za brojne infrastrukturne projekte i strane investicije. Međunarodni monetarni fond i Svetska banka našu zemlju vide kao regionalnog lidera predviđajući rast BDP-a od čak 6 procenta u ovoj godini. Osiguranje je u tome prepoznalo svoju priliku za rast, pa su veliki infrastrukturni projekti doprineli povećanju premije neživotnih osiguranja, pogotovo osiguranja imovine od požara, ostalih osiguranja imovine i osiguranja od opšte odgovornosti – objasnila je Soković govoreći o pozitivnim pomacima u osiguravajućoj delatnosti u našoj zemlji.

– I u brojnim drugim vrstama osiguranja zabeleženo je povećanje premije, a naročito u dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju – čak 18,2 procenta, u kasko osiguranju motornih vozila – 6 procenata, u osiguranju od auto-odgovornosti – 1,82 odsto, što sve ukazuje na izuzetnu prilagodljivost sektora osiguranja u Srbiji i njegovu orijentisanost ka potrebama klijenata – rekla je Ivana Soković.

Panel o osiguranju na Kopaonik biznis forumu

A da osim o profitu brine i o društvenoj zajednici, osiguravajuća branša je pokazala veoma brzom reakcijom i vrednim donacijama koje je namenila prenapregnutom zdravstvenom sistemu naše zemlje kako bi lakše podneo pritisak velikog broja obolelih od koronavirusa.

– U prvom tromesečju ove godine sektor osiguranja već beleži rast od oko 3,2 odsto i u životnim i u neživotnim osiguranjima, što nesumnjivo ukazuje na to da nije u krizi već u usponu. Društva za osiguranje su stabilna i mogu da budu oslonac i podrška državi Srbiji u sprovođenju različitih projekata lokalnog ili nacionalnog značaja – istakla je Ivana Soković.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime