Tanjug
Zoran Đorđević

Slovenija nije dala agreman kandidatu Srbije za ambasadora Zoranu Đorđeviću zbog “formalnih prepreka bezbednosne prirode”, piše slovenačko “Delo”.

Srbija je zvaničnim kanalima 8. avgusta ove godine zatražila od Slovenije saglasnost za Zorana Đorđevića, koji bi trebalo da bude imenovan za ambasadora u Sloveniji. Prema saznanjima slovenačkog lista, Đorđević neće dobiti saglasnost Slovenije da postane ambasador Srbije u Sloveniji.

„Delo“ navodi i da nije bilo moguće dobiti zvaničnu informaciju o problemima u dodeli agremana za Đorđevića. Naime, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovenije ne komentariše proceduru za izdavanje agremana za šefove diplomatskih misija u Sloveniji.

U principu, u slovenačkoj diplomatiji podela agremana sledi šest do osam nedelja nakon predloga, ako, naravno, nema prepreka za njegovo izdavanje. To utvrđuju nadležne institucije, od Ministarstva spoljnih poslova, policije, pravosudnih organa do slovenačke obaveštajno-bezbednosne službe. Prema saznanjima „Dela“, jedna od institucija izrazila je „formalnu rezervu“ prema Đorđeviću.

Prema članu 4 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, država prijema, odnosno Slovenija, nije dužna da državi pošiljaoca objašnjava razloge odbijanja saglasnosti. U ustaljenoj diplomatskoj praksi, smatra se odbijanjem kandidata ako država ne izda sporazum u roku od devedeset dana od dana prijave. Nakon tri meseca, zemlja prijema smatra kandidata za ambasadora nepoželjnom osobom.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije poslalo je početkom avgusta zahteve za agremane za više ambasadora. Među njima je bio i direktor „Pošte“ i bivši ministar Zoran Đorđević.

Đorđević je na funkciju državnog sekretara Ministarstva odbrane postavljen u septembru 2013. godine.

Za ministra odbrane izabran je 2. marta 2016, nakon što je sa te funkcije smenjen Bratislav Gašić. Tu funkciju zadržao je i u novoj Vladi Srbije, izabranoj u avgustu 2016, da bi u kabinetu premijerke Ane Brnabić, formiranom na leto 2017, nasledio Aleksandra Vulina u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na funkciji ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bio je do izbora nove Vlade Srbije u oktobru 2020. Početkom marta 2021. Vlada Srbije imenovala ga je za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije“.

1 COMMENT

  1. Velike li sile koja sebi daje za pravo da ona ne daje agriment za srpskog ambasadora.Eto to je EU.To je njihova demokratija.Slovenija jos nije tuzena za rat protiv JNA i ubijanje JNA mladica 1992 godine.Koliko ima male Slovenije firmi u Srbiji.Koliko ima srpskih firmi u ovoj maloj austrijskoj pokrajini koja se nikad nije zvala Slovenija dok je nije oslobodila srpska vojska u Prvom ratu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here