Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal
Prelaz Jarinje

Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da su građani sa severa KiM uznemireni ovom, kako kaže, demonstracijom sile.

Simić je apelovao na građane da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije iako je u pitanju, kako je istakao, brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma.

Naveo je da je Predsedništvo Srpske liste tim povodom održalo sednicu i da su u toku pokušaji da se u kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice ukaže na opasnost situacije i pronađe rešenje.

KPS najavio oduzimanje tablica

Kosovske policijske snage obavestile su policiju na administrativnom prelazu Jarinje da će tablice sa oznakama sa severa Kosova biti oduzimane, a da će vozila sa oznakama iz centralne Srbije morati da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje.

Oko 20 vozila specijalne jedinice Rosu, od čega više od 10 blinidiranih, raspoređeno je jutros na Jarinju i Brnjaku.

Još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić – Kosovska Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Desetak kontejnera pripadnici kosovske policije postavili su juče u blizini administrativnog punkta Jarinje, bez obrazloženja čemu će služiti i šta je povod njihovog dovoženja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i vlasti u Prištini planiraju da počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama.

Srbi sa severa Kosova blokirali Jarinje

Srbi sa severa Kosova, blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica Rosu i najavljenog uspostavljanja reciprociteta, od strane vlasti u Prištini, za saobraćajne tablice sa oznakama Republike Srbije

Oni su zaustavili sauobraćaj u obe kolovozne trake, a specijalne jedinice Rosu traže od njih da se raziđu. Na Jarinju je trenutno primetna velika tenzija.

Građani kažu da su došli da mirno izraze svoje nezadovoljstvo, a da su upravo jedinice Rosu prve blokirale put i sa dugim cevima plaše gradjane duž čitavog puta prema Mitrovici.

Na prelazu Jarinje od jutros je prisutan veliki broji propadnika specijalnih policijskih jedinica Rosu, koji su sem na Jarinju raspoređeni i na drugom prelazu prema Srbiji, Brnjaku, kao i širom severa Kosova.

To, kao i činjenica da su vlasti u prištini najavile da počinju sa uspostavljanjem reciprociteta prema Srbiji, izazvalo je veliku zabrinutost i revolt građana srpske nacionalnosti.

1 COMMENT

  1. Kako to da svaki put kad dode ovaj Lajcak da ovi krimosi krenu na sever Kosova Neprimajte vise lajcaka. Zasto Srbija ne uvede reciprotet na albance sa Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here