Tanjug/AP

Hiljade Grka svih uzrasta su u povorci prošle ulicama Atine na godišnjicu krvavog gušenja studentske pobune protiv vojne diktature 1973. godine. Atmosfera je, kao i uvek tog dana, bila napeta, uz jako prisustvo policije.

Oko 5.000 policajaca, dronovi, helikopteri i vodeni topovi angažovani su pred godišnju povorku kojom se obeležava gušenje provalom tenkova kroz kapije Atinskog univerziteta, poslednjeg uporišta pobune studenata protiv diktature pukovnika, 17. novembra 1973. godine.

Ta manifestacija obično preraste u nemire, često nekim aktuelnim povodom, i jer komemoraciju redovno prate nasilne grupe samozvanih anarhista.

Današnja komemoracija priređena je po 46. put, na godišnjicu studentske pobune u Politehničkoj školi u Atini protiv režima pukovnika koje su instalirale i podržavale SAD (1967-1974). Kada su tenkovi upali u univerzitetski kompleks, poginulo je najmanje 24 ljudi, ali konačan broj nije utvrđen jer je vojska odnela njihova tela.

Tokom istorijski važne posete Grčkoj 1999. godine, predsednik Bil Klinton se javno, pred novinarima i TV-kamerama, izvinio u ime vlade SAD zbog podrške vojnoj hunti u okviru američke taktike tokom „Hladnog rata“.

Svakog 17. novembra krvava zastava Grčke koja se u noći gušenja pobune studenata vijorila iznad ulaza Politehničke škole, tradicionalno se nosi na čelu kolone.

Demonstranti, kojih je bilo 10.000 prošle godine, redovno koriste ovu priliku da osude „američki imperijalizam“, a poslednjih godina su osuđivali i mere štednje koje su međunarodni kreditori, MMF i EU, nametnuli Grčkoj tokom dužničke krize, za koju veruju da je bila izazvana spolja.

Ove godine atmosfera je posebno napeta zbog letošnjeg dolaska na vlast stranke desnice, „Nove demokratije“, čiji je najavljeni prioritet bezbednost građana, dok je u prethodno vladajućoj većini populističke „Sirize“ bilo i simpatija prema mladim „anarhistima“ i osoba koje su bile u njihovim redovima.

„Pošaljimo dobru poruku na današnji dan godišnjice“, pozvao je novi gradonačelnik Atine Kostas Bakojanis, unuk Konstantinosa Micotakisa, nekadašnjeg premijera iz redova „Nove demokratije“, političara koji je doprineo padu centrističke vlade 1965. što je bio politički uvod u diktaturu, bio je i zatočenik pukovničke hunte, a posle njenog zbacivanja među onima koji su obnavljali demokratsko uređenje u Grčkoj.

1 KOMENTAR

  1. Ма какви Грци? Ту су Црногорци и Шиптари да спасу углед НАТО Алијанси. А и Срби имају добру сарадњу са НАТО. Плаше се да поново не добију бомбе.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime