EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

Policija Viktorije uhapsila je više pro-palestinskih demonstranata u utorak u Melburnu i Džilongu. Jedna grupa je privedena zbog upada u kancelariju ministra odbrane Ričarda Marlsa, u njegovoj izbornoj jedinici Korajo, dok su četiri osobe završile u policijskoj stanici zbog blokiranja raskrsnice i ulaza na hipodrom Flemington uoči Melburn kupa.

Protest protiv izraelskih napada na Gazu u Džilongu završen ulaskom demonstranata u kancelariju ministra Marlsa, koji se trenutno nalazi na putu.

Na video snimcima i fotografijama objavljenim na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter), vide se demonstranti kako ulaze i pevaju, a zatim postavljaju transparente i sedaju na pod. Na parolama je pisalo: „Zaustavite genocid“ i „Laburistička stranka (ALP) podržava etničko čišćenje“.

Neki od demonstranata su blokirali glavni ulaz u kancelariju, noseći transparent na kojima je pisalo „Razoružajte Izrael“.

Oni su odbili da izađu sve dok nije stigla policija, koja je bar desetak ljudi morala da iznese iz prostorija jer nisu hteli sami da odu.

U saopštenju, ministar Marls je rekao da je upoznat sa protestom.

„Moja prva briga je bezbednost i dobrobit mog osoblja. Zloupotreba i uništavanje imovine ili dobara takođe nije prihvatljiva. Mirni protesti su osnovno pravo u australijskoj demokratiji i važno je da, kada se dešavaju, to bude na bezbedan i odgovarajući način“, istakao je ministar odbrane.

Demonstranti su zahtevali od australijske vlade da povuče svu diplomatsku, ekonomsku i vojnu podršku Izraelu i pozvali su ministra da osudi vojnu akciju Izraela u Gazi i na Zapadnoj obali.

„Pitali su nas koliko ćemo danas ostati… Pa, onoliko koliko će biti potrebno da se pročitaju imena ubijenih – rekao je jedan demonstrant.

Protesti u gradovima širom Australije ušli su u četvrtu nedelju. Istovremeno se održavaju i protestni skupovi onih koji podržavaju Izeael i zahtevaju hitno oslobađanje talaca.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here