www.coe.int

Moguće je da će Zapad zahtevati od vlasti u Prištini da do maja Ustavnom sudu Kosova upute predlog statuta Zajednice srpskih opština, kaže za Demostat Miodrag Marinković, analitičar i osnivač Centra za afirmativne društvene akcije (CASA) iz severnog dela Mitrovice, govoreći o eventualnom prijemu Kosova u Savet Evrope.

Kako navodi, bez obzira koliko se čini da je Priština u lagodnoj situaciji i da je njeno članstvo u Savetu Evrope puka formalnost, stvari nisu ni približno povoljne po Kurtijevu vladu.

Marinković objašnjava da je za april zakazano zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na kojem ċe se raspravljati o preporuci Odbora za politička pitanja i demokratiju Parlamenarne skupštine SE za prijem Kosova u Savet Evrope.

– Naravno, na toj instanci sve sem potvrde preporuke Odbora bilo bi veliko iznenađenje jer je na tom nivou Kosovo veċ obezbedilo potrebnu podršku za članstvo, a ulozi odlučivanja na tom nivou nemaju karakter strateških političkih odluka. Najvažniji i konačni korak je Komitet ministara Saveta Evrope, koji ċe zasedati u maju, i čija je odluka biti presudna za članstvo. Iako se to u javnosti uzima kao “svršena stvar”, postoje izvesne naznake da ċe vodeċe zapadne diplomatije od Kosova zahtevati jasne garancije da ċe ozbiljno raditi na ispunjenu uslova za članstvo, preciznije uslovu o formiranju ZSO – precizira Marinković.

Kako naglašava, takve garancije su potrebne “jer je kredibilitet trenutne kosovske vlade i njenog lidera Aljbina Kurtija ozbiljno poljuljan serijom jednostranih poteza u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije”.

– Zbog toga postoje snažni glasovi unutar Komiteta ministara da se od Prištine zahtevaju konkretni koraci ka formiranju Zajednice, a ta očekivanja ċe najverovatnije biti predočena u uslov da do majskog zasedanja Komiteta ministara Saveta Evrope, kosovska vlada uputi Ustavnom sudu Kosova predlog statuta Zajednice srpskih opština, koji je izradila EU, na ocenu ustavnosti. Iako je taj korak na prvi pogled proceduralne prirode i politički neobavezujuċi, te se čini da bi Vlada u Prištini mogla vrlo lako ispuniti taj uslov, stvari ni izbliza nisu tako jednostavne – objašnjava Marinković.

Ističe da indikacije da ċe Komitet ministara zaista insistirati da Vlada Kosova pre dobijanja članstva pošalje zahtev Ustavnom sudu dolaze iz kredibilnih izvora unutar Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, i to iz zemalja članica koje tradicionalno podržavaju nezavisnost Kosova.

– U slučaju da se istraje sa tim zahtevima, odnosno da oni dobiju potrebnu veċinu u Komitetu ministara u maju odluka može biti i odlaganje prijema Kosova u Savet Evrope – zaključuje Marinković.

1 COMMENT

  1. ПУСТИТЕ ОБЕЋАЊА
    ТО СУ ВЕЛИКЕ ЛАЖИ
    НЕ ДАЈЕ СЕ ЧЛАНСТВО У ОВАКВОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ НА ОСНОВУ ОБЕЋАЊА

    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here