Regiane Matos, sekretarka zdravlja Boa Viste, glavnog grada brazilske države Roraima, izjavila je danas da je od 59 dece koja se nalaze u bolnicama zbog neuhranjenosti, 45 iz naroda Janomami.

Desetine urođeničke dece koja pate od neuhranjenosti i akutnih bolesti hospitalizovano je na severu Brazila, preneo je britanski list “Gardijan”.

Matos je kazala da je od 45 dece iz naroda Janomami, osmoro na intezivnoj nezi.

Podaci su zabrinjavajući jer je tokom prethodne godine ukupno hospitalizovano 703 dece, navela je ona, napominjući da se većina dece nalazila u bolnicama zbog akutne dijareje, gastroenterokolitisa, neuhranjenosti, upale pluća i malarije.

Brazilska vlada je prošle nedelje proglasila hitno medicinsko stanje na teritoriji Janomami, najvećem domorodačkom rezervatu u zemlji, nakon izveštaja da deca umiru od neuhranjenosti i drugih bolesti izazvanih ilegalnim iskopavanjem zlata.

Zvaničnici su krizu nazvali “genocidom”, okrivljujući administraciju bivšeg predsednika Žaira Bolsonara za zanemarivanje, a neki kažu da rezertvat sada izgleda kao “koncentracioni logor”.

– Neuhranjenost je trenutno najveći problem – rekla je sekretarka za zdravstvo Boa Viste u intervjuu britanskoj agenciji.

Prema njenim rečima, ovi ljudi su zaboravljeni u svojim zajednicama.

– Poslednjih godina (situacija) se samo pogoršavala, a ono što sada želimo su rešenja –  istakla je Matos navodi Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here