EPA/Giuseppe Lami
Đorđa Meloni

Đorđa Meloni i njena ekstremno desna stranka “Braća Italije” imaju najveće šanse da pobede na izborima u nedelju. Meloni se trudila da odbaci imidž fašistkinje i ublaži retoriku prema EU. Ali, ostala je oštra kritičarka.

Meloni je te u poslednje vreme uspela da ispegla imidž fašistkinje. Političku karijeru počela u jednoj neofašističkoj omladinskoj organizaciji, a potom je postala liderka krajnje desničarske “Braće Italije”. Već tri godine pokušava da tu partiju prikaže kao umereniju.

Recimo, više ne želi da napusti Evropsku uniju i da vrati italijansku liru, već samo hoće reforme EU po meri Italije.

Za razliku od drugih desničara u Evropi, Meloni osuđuje agresiju Rusije, zalaže se za sankcije i isporuku oružja Ukrajini.

Orban dobija novog saveznika?

S druge strane, smatra da je Bregzit bio ispravan potez i gaji bliske veze sa britanskom konzervativnom strankom. Đorđa Meloni je čak i predsednica “Evropskih konzervativaca i reformista”, evropske porodice desničarskih populista, u čijem sastavu je i poljska vladajuća partija “Pravo i pravda”.

Šefica “Braće” podržava Poljsku i Mađarsku u sporu oko vladavine prava sa Evropskom komisijom i Evropskim sudom pravde. Mađarski premijer Viktor Orban, koji je pod pritiskom EU zbog korupcije u Mađarskoj, mogao bi da se raduje novom savezniku u Evropskom savetu.

Cene energenata, inflacija i posledice pandemijske krize bile su glavne teme kampanje i televizijskih debata. Desničarske i levičarske stranke obećavaju više socijalnih davanja. Doduše, sama Meloni nije spremna da dodatno zadužuje Italiju.

Sve stranke čvrsto računaju na dvesta milijardi evra koje bi Italija narednih godina trebalo da dobije iz fonda EU za oporavak od korone, i to u vidu grantova i povoljnih kredita. To je već dovoljan razlog što nijedna nova italijanska vlada neće moći u potpunosti da okrene leđa EU, smatraju stručnjaci.

Levica nije jedinstvena

U ispitivanjima javnog mnjenja, Đorđa Meloni je poslednjih nedelja uvek bila ispred drugoplasiranih socijaldemokrata. “Braća Italije” bi u nedelju mogla da osvoje 25 odsto glasova, a socijalistička Demokratska partija 22 odsto.

S obzirom da Meloni želi koaliciju sa druge dve desničarske stranke, “Legom” i “Forca Italijom”, desničarski savez bi mogao da ima sigurnu većinu u oba doma parlamenta.

Stranka “Lega” bivšeg ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija prema anketama ima 13 odsto podrške, a “Forca Italija” na čelu sa veteranom Silvijem Berluskonijem sedam odsto. Bloku koji dobije relativnu većinu glasova, italijanski izborni zakon omogućava apsolutnu većinu u smanjenom parlamentu.

Levičarski tabor nije uspeo da se dogovori i okupi oko Demokrata. Nekada popularni “Pokret 5 zvezdica” sa pozicije najjače stranke pao je na samo 13 odsto. Socijaldemokrate su se, poput “Pet zvezdica” nekoliko puta delile, smanjujući time izborne šanse.

Profesor političkih nauka Lorenco di Sio sa Univerziteta LUISS u Rimu, međutim, kaže da se ne treba sasvim oslanjati na ispitivanja javnog mnjenja u Italiji. U pojedinim regionima, poput juga zemlje, levičarske snage bi mogle da osvoje dosta glasova, što bi uticalo na većinu u Senatu, drugom domu parlamenta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here