EPA/Ettore Ferrari
Đorđa Meloni

Liderka ekstremne desnice Đorđa Meloni pobedila je na izborima u Italiji, prema izlaznim anketama, i na putu je da postane prva žena premijer u toj zemlji.

Ako budu potvrđeni rezultati, Meloni planira da formira najdesničarsku vladu Italije od Drugog svetskog rata.

Italija predvođena Đorđom Meloni alarmiraće veći deo Evrope sa Rusijom u ratu u Ukrajini, prenosi BBC. Predviđa se da će ona osvojiti između 22 i 26 odsto glasova, kaže izlazna anketa Rai, ispred svog najbližeg rivala Enrika Lete sa levog centra.

Nekoliko izlaznih anketa je objavljeno i dalo je njenoj desničarskoj alijansi vodeću prednost, sa 41-45 posto glasova. Levi centar je bio dosta iza, sa 25,5 do 29,5 procenata.

Izlaznost je bila dramatično niska, od 64,7 odsto do zatvaranja birališta, saopštilo je italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova. Izlaznost je posebno bila loša u južnim regionima, uključujući Siciliju.

Đorđa Meloni je proglasila pobedu na vanrednim prekla da će njena stranka Braća Italije “vladati za sve” i da neće izneveriti povjerenje građana.

– Italijani su poslali jasnu poruku podrške desničarskoj vladi koju predvode Braća Italije – rekla je Melonijeva novinarima u Rimu držeći natpis u rukama “Hvala, Italijo!”.

Alijansa, koja uključuje i krajnje desničarsku Ligu Matea Salvinija i stranku Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija će, prema sadašnjim rezultatima, kontrolisati i Senat i donji dom sa oko 44 odsto glasova.

Uspeh stranke Melonijeve na glasanju prikrio je činjenicu da su njeni saveznici postigli slabe rezultate. Salvinijeva stranka osvojila je nešto manje od devet odsto glasova, a Forca Italija manje od osam odsto.

Odluka o tome ko će postati sledeći lider Italije je na predsedniku Serđu Matareli, a za to će biti potrebno vreme.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here