Devojčice masovno vrbuju za džihad

0

U Skoplju devojčice vrbuju za borbu na strani džihadista (Foto: Ilustracija)
 

On kaže da su to otkrili dokazima do kojih su došli zahvaljujući evropskoj policiji, uključujući i snimke bezbednosnih kamera na skopskom aerodromu.

Devojčica je rođena u Skoplju, a od pre nekoliko godina sa roditeljima živi u Liježu, u Beligiji. Sa svojom četiri godine starijom sestrom svako leto je dolazila u Makedoniju i raspust provodile kod babe i dede. Ove godine su u Skoplje došle 30. juna, a već 15. jula baba i deda su prijavili nestanak mlađe unuke.

Prema izvorima iz bezbednosnih službi, iza odlaska devojčice stoje tri osobe koje su 14. jula iz Belgije stigle u Makedoniju, a već narednog dana odleteli za Tursku istim avionom u kome je bila maloletnica.

Deda očekuje podatke od policije u Belgiji i Francuskoj, gde živi drugarica njegove unuke. Kaže da dokazi tamo prikupljeni upućuju da je još dece zavrbovano za džihad u Siriji.

 

Poslednja poruka

Devojčica je ostavila starijoj sestri poruku u kojoj kaže: "Deda, samo ti možeš razumeti kako se osećam i šta mi znači kada obučem burku". To je ojačalo utisak porodice da su im ćerku zavrbovali radikalni islamisti i nagovorili je da ode u Siriju.

Rođak devojčice kaže da je njena porodica tek od belgijske policije, koja je pročešljala njen kompjuter i elektronsku poštu, saznala da je ona dve godine tajno posećivala islamsku versku školu, da je naučila arapski, da je čitala Kuran i da je imala burku.

Belgijska policija je otkrila da je devojčica komunicirala sa vršnjacima u Makedoniji, Belgiji i Francuskoj. Njena 16-godišnja drugarica iz Francuske je bila prva koja je poslala poruku njenoj porodici da je mala Skopljanka "počela novi život u kom će joj biti veoma lepo i da će biti srećna".

Tada se u slučaj uključila i francuska policija, a trag ih je odveo do saznanja da se na organizovan način regrutuju devojčice. Informacije belgijske i francuske policije predate su Interpolu, koji je raspisao potragu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here