Dežer pohvalio parlament

0

 

Dežer je izrazio spremnost da EU pruži svu neophodnu pomoć Skupštini Srbije u daljem jačanju njenih kapaciteta i razvoju demokratske parlamentarne prakse.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ukazala je u razgovoru sa delegacijom Komiteta za zapadni Balkan Saveta EU na pozitivnu ocenu Evropske komisije o radu i zakonodavnom postupku Skupštine, koji su poboljšani primenom važećeg Poslovnika o radu Skupštine donetog 2009. godine.

 

Đukić-Dejanović je prilikom razgovora sa delegacijom Komiteta o realizovanim i tekućim aktivnostima Skupštine na planu ispunjavanja evropske zakonodavne agende, rekla da se efikasnost rada parlamenta ogleda i u obimu usvajanja zakona.

 

"Skupština je u ovom sazivu usvojila 96 odsto predloga zakona, koje je Vlada uputila, a među kojima je i serija propisa kojima se obezbeđuju uslovi za ubrzano pristupanje Srbije EU", istakla je Đukić-Dejanović.

 

Ona je dodala da se ulažu napori da kapacitet Skupštine na polju nadzora nad radom izvršne vlasti bude ojačan, a naročito posredstvom instituta javnih slušanja i komunikaciju sa nezavisnim državnim organima.

 

Prema njenom mišljenju, vrlo važan segment celokupnih diplomatskih napora Srbije na ubrzanju procesa evropskih integracija je i parlamentarna diplomatija, kako sa parlamentima zemalja suseda, tako i parlamentima u čitavom regionu.

Ambasador Španije u Srbiji Injigo Palasio de Espanja istakao je da je ovo jedinstvena prilika da su diplomatski predstavnici svih 27 zemalja članica EU zajedno u poseti Skupštini, naglasivši značaj uloge parlamenta u procesu evropskih integracija Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here