Dijaspora bitna matici

0

 

 

Parlamentarci na sastanku u ambasadi Srbije u Bernu
 

Nedavno je u organizaciji ambasade Republike Srbije u Bernu upriličen susret parlamentaraca Skupštine Srbije – predvođeni predsednikom Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije dr Jankom Veselinovićem, koji su boravili u studijskoj poseti parlamentu Švajcarske – sa predstavnicima srpske dijaspore koji žive u Švajcarskoj.
Nakon diskusija prisutnih konstatovano je da je "matici Srbiji srpska dijaspora važna, te da će se i nadalje truditi da to tako i ostane, koliko je to u datim uslovima moguće".
Novi ambasador Srbije u Švajcarskoj dr Snežana Janković srdačno je pozdravila goste i izrazila zadovoljstvo što je na početku svog mandata ugostila parlamentarce iz Srbije i upoznala predstavnike ovdašnje srpske dijaspore.

Domaćini: Švajcarski parlamentarci na prijemu
 

– Smatrao sam vrlo korisnim da se sretnemo sa vama, da vidimo kako ovde živite, kakve su vam veze sa maticom i da li imate neke predloge ili primedbe – kazao je između ostalog dr Janko Veselinović, izrazivši svoje zadovoljstvo što su i ostale kolege parlamentarci želeli da prisustvuju ovom sastanku, pa je naveo da su tu i potpredsednik narodne Skupštine Srbije Veroljub Arsić, Dubravka Filipovska, Marija Obradović, Olgica Batić, kao i Radoslav Sretenović, državni revizor.
Veselinović se zahvalio predstavnicima Srba u Švajcarskoj na velikoj humanitarnoj pomoći koju su uputili posle majskih poplava u Srbiji. Naglasio je da će uskoro biti održan sastanak sa ministrom za spoljne poslove Ivicom Dačićem na temu Uprave za dijasporu i Srba u regionu, koja je već trebala biti oformljena, odnosno imenovan šef te Uprave, te se nada da će to vrlo brzo biti rešeno, kako bi se nastavio kontinuitet u radu između izvršne vlasti i Srba u rasejanju.
Predstavnik sindikata Unije u Švajcarskoj Zoran Jovanović govorio je o životu i radu Srba u ovoj zemlju istakavši da matica mora više povesti računa o svojim ljudima koji žive van Srbije, da im olakša glasanje putem pošte i interneta, da preko svojih predstavnika omogući učešće u političkom životu matice, ne dozvoli asimilaciju dece koja ovde žive, navodeći da je od poslednjeg rata i raspada Jugoslavije bilo teško biti Srbin u ovoj zemlje jer su Srbi uglavnom bili "krivci" za sve.

Razgovaralo se o mnogim pitanjima
 

– I putem Unije sindikata se Srbi koji su članovi te organizacije, bore za prava svojih zemljaka pa je trenutno nešto bolja situacija nego ranije, kada je u pitanju odnos Švajcaraca prema Srbima koji žive u ovoj zemlji – kazao je Jovanović.
Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić je istakao da zna da je teško živeti van svoje zemlje, i da su ovde ljudi upućeni jedni na druge, te da Srbija svojim građanima koji žive van nje može između ostalog da pomogne i raznim bilateralnim sporazumima koje sklapa sa državama u kojoj Srbi žive.
-Kada su u pitanju odnosi sa maticom i ta tiha asimilacija, to nije slučaj samo u Švajcarskoj, ona je svuda prisutna, ali da budemo i malo iskreni pa da se osvrnemo i postavimo pitanje koliko porodica koje žive van matice u kući pričaju srpski jezik. Porodica je prvo mesto gde se čuva kulturni i nacionalni identitet, a mi smo zahvalni za sve ono što radite za Srbiju, ali u njoj se trenutno jako teško živi, a sloga među vama je vrlo bitna, kad država prepozna tu slogu i njoj će biti mnoga lakše – naglasio je Arsić.

Predstavnici srpske dijaspore u Švajcarskoj
 

Predsednik SKS Bogdan Petrović osvrnuo se između ostalog o potrebi osnivanja jednog kulturnog centra u Švajcarskoj iz koga bi se realizovala sva komunikacija sa maticom.
Narodna poslanica Dubravka Filipovska objasnila je, da iako je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji ona nikad nije zaboravljala svoje sunarodnike u rasejanju, te da je matici dijaspora itekako važna i da će to uvek biti.

 

Korisna poseta
-Imali smo korisnu posetu. Bili smo kod gradonačelnika Berna, u kantonalnoj Skupštini.
Posetili smo oba doma Parlamenta Švajcarske i razgovarali smo sa njihovim poslanicima. Sreli smo se i sa gospodinom Šrederom koji je bio u poseti potpredsednici Parlamenta. Čuli smo njihova iskustava u borbi protiv korupcije, a bilo je razgovora o drugim političkim temama – rekao je za "Vesti" dr Janko Veselinović predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije.

 

Socijalno osiguranje
Darinka Filipović koja je zaposlena u stručnoj službi za strance je govorila o sporazumima socijalnog osiguranja. Govorila je o duplom oporezivanju kao i želji da mnogi koj se vraćaju u maticu zadrže švajcarsko socijalno osiguranje (kranknkenkasu).

 

Dobra saradnja
– Imamo dobru saradnju sa švajcarskim vlastima, kao i ambasadorom Švajcarske u Beogradu. Švajcarci su se odazvali da humanitarno pomognu, oko majskih poplava. Jedna od bitnih tema je i dopunska nastava, iako u ovoj zemlji ima najviše đaka i nastavnika. Mislim da se to može još poboljšati – istakao je Jovanović.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here