Z. Mirković
Upoznavanje gostiju sa istorijom zdanja

Patrijarh Porfirije posetio je austrijski parlament, gde ga je ugostila poslanica vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) i predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Gudrun Kugler. Predstavila im je istorijat zdanja, s naglaskom na austrougarsko doba kada su u toj zgradi sedeli i predstavnici svih delova tadašnjeg austrijskog carstva.

– Austrija sa Srbijom ima veoma blisku i dobru saradnju, koja važi i za crkvu. Imamo mnogo srpskih, pravoslavnih vernika u Austriji i zato nas raduje što smo ugostili srpskog patrijarha u renoviranom zdanju.

Od januara, kada je parlament ponovo otvoren, imali smo pola miliona poseticala, a najpoznatiji od njih svakako je patrijarh SPC – kaže Kuglerova.

Ona je rekla da se razgovaralo o aktuelnoj politici, jer neke stvari koje se u parlamentu razmatraju imaju značaj i za Srbiju.

– Pričali smo šta možemo zajedno da učinimo, a jedna važna tema za sve nas je kako mogu ljudi poreklom iz Srbije, koji žive u Austriji, da se osećaju dobro i daju doprinos. Saglasni smo da je dobro ako neko može da kaže da ima dve domovine, da zna više jezika, razume više kultura – ukazala je Kuglerova i istakla da kad neko živi u Austriji, treba da se oseća kao da je kod kuće, da doprinosi razvoju zemlje, jer tada nije gost, već deo celine.

Kuglerova je poručila i da je glas onih koji dolaze iz Srbije, a žive u Austriji i te kako važan za tu zemlju.