Ž. Marković
VESELjE TRAJALO DUBOKO U NOĆ: Kolo u centru Urovice

Evropsko udruženje prijatelja Urovice i Mesna zajednica Urovice, uzornog sela kod Negotina, organizovali su 16. po redu Dane dijaspore i okupili meštane koji žive u selu i one koji rade širom Evrope.

Dani dijaspore se po tradiciji svake godine organizuju u prve dve nedelje jula, u vreme kada gotovo svi oni koji rade van otadžbine dolaze na letnji odmor. To je i vreme kada Urovica oživi, jer dođu i mladi koji ostatak godine provode u zemljama zapadne Evrope.

IGRAJU KAO MLADI: Veterani iz Bukovča

Kao i svake godine i ove je organizovan kulturno-umetnički program, uz učešće društava iz Negotina i okoline, a program u centru Urovice prate i meštani okolnih sela i to postane svojevrsni sabor na kojem se prikazuju folklor, narodno stvaralaštvo i tradicija. Kada se završe nastupi učesnika kolo u centru sela zaigraju sve generacije.

TALENTOVAN: Ljuba Handl

Urovica je, prema rečima Jovana Didića, predsednika Mesne zajednice, nekada imala 3.500 stanovnika, a sada je broj pao na 1.500. Oko 80 odsto Urovičana živi u dijaspori. Samo u Beču je 400 domaćinstava, a još toliko u Francuskoj i Nemačkoj.

Aleksandar Dželatović i Nina Mitucić iz Kobišnice

– Dijaspora nam je veoma važna, jer nas je malo ovde. Jedva čekamo jul da se svi okupe u selu. Bez dijaspore Urovica je pusta. Sve što je renovirano, to je učinjeno pre svega donacijama dijaspore, a pomogli su i meštani koji ovde žive. Zato su Dani dijaspore u Urovici prilika da se matica i dijaspora sastanu i razgovaraju o budućim akcijama. Inače, kada stariji Urovičani u Evropi zarade penziju, vraćaju se u selo i oni ga čuvaju od izumiranja – kaže Jovan Didić.

Na ovogodišnjoj manifestaciji predstavila su se kulturno-umetnička društva “Voja Čurić” iz Kobišnice, “Stevan Mokranjac” iz Negotina i “Dimitrije Belivakić” iz Bukovča i Etno-grupa Gergina iz Negotina, birana je najlepša pastirica…

KUD ” Stevan Mokranjac” iz Negotina

Nastupili su i Urovičani Teodora Konstandinović i Ljuba Handl. Teodora je na flauti odsvirala kompoziciju “Srpkinja”, a Ljuba, mladi i talentovani trubač, svirao je vlašku muziku, baš kao i Slobodan Dobrosavljević iz Vratne, virtuoz na harmonici.

DOBAR BAKŠIŠ: Slobodan Dobrosavljević iz Vratne

Snežana Pitarević, predsednica Upravnog odbora KUD “Stevan Mokranjac” iz Negotina rekla je da su se rado odazvali pozivu da nastupe u Urovici.

– Veoma nam je drago što su nas pozvali. Lepo je ovde divno veče i družimo sa ostalim udruženjima.

Dejan Didić, sekretar Evropskog udruženja prijatelja Urovice kaže da su Dani dijaspore, između ostalog, svojevrsna smotra folklora.

– Selo i na taj način nastoji da sačuva svoj kulturni identitet.

Dobrivoje Andrekulović iz Evropskog udruženja prijatelja Urovice dodaje da manifestaciju organizuju pre svega zbog starijih meštana koji žive u Urovici.

– Mi mlađi se i srećemo, a ovo priređujemo za naše starije, njima je zadovoljstvo da vide ovakav skup u centru sela.

Složni za rodno selo

Cilj Evropskog udruženja prijatelja Urovice, koje je osnovano 2007. u Beču je da zbliži maticu i dijasporu kroz manifestacije i kulturna dešavanja, čuvajući na taj način identitet, kulturu i maternji jezik i van domovine, a pre svega cilj je pomoć u obnovi i uređenju sela.

– Naše udruženje je osnovano u februaru 2007. godine na inicijativu meštana sela Urovice koji rade u inostranstvu. Ranije smo organizovali češće kulturne i zabavne manifestacije, a sada su to druženja za 8. mart, doček Nove godine i Veče Urovičana u oktobru. Sav prihod od tih manifestacija ide za Urovicu i prikupljenim parama se nešto radi, počev od renoviranja crkve, kapele, Doma kulture. Pomažemo fudbalskom klubu, školi, uredili smo i prostorije za penzionere, kao i omladinski klub. Kupili smo i novi traktor za Mesnu zajednicu za održavanje sela – nabraja Dejan Didić.

Dejan Didić

Dodaje da učestvuju u organizaciji Dana dijaspore.

– Ranije je ova manifestacija bila u maju i zvala se Majski susreti, ali smo je zbog naših ljudi koji dolaze u julu na odmor pomerali i preimenovali u Dane dijaspore – objašnjava Didić, jedan od onih koji ne zaboravlja rodni kraj i koji je i ove godine došao na odmor u rodno selo.

Dobrivoje Andrekulović navodi da su sredili vodovod, prikupili novac da crkva bude sanirana od vlage i da im je želja da sve ulice i sokaci uskoro budu asfaltirani.

– Ima ih još nekoliko bez asfalta i verujem da ćemo i to završiti.

Lepa sećanja

Milan Nikolić, umetnički rukovodilac KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice kaže da su i nekoliko prethodnih godina nastupali u Urovici.

GOSTI IZ KOBIŠNICE: Slobodan Botić i KUD “Voja Čurić”

– Nana je na neki način tradicija da se odazovemo na poziv Mesne zajednice Urovica. Bilo nam je drago da i ove godine učestvujemo u kulturno-umetničkom programu sa omladinskom folklornom grupom koja izvodi splet vlaških izvornih igara. Imamo i soliste, a to su Vladica Dinulović – list, David Bogojević – klarinet i Slobodan Botić – vokalni solista. Zadovoljstvo je učestvovati i samim tim i družiti se na zajedničkoj igranci posle zvaničnog dela programa. Tako da će nam i ovi Dani Dijaspore ostati u lepom sećanju kao i sva prethodna učešća – izjavio je.

Vlaške pesme

Članice Etno-grupa Gergina su na ovogodišnjim Danima dijaspore otpevale četiri vlaške pesme uz pratnju Jovana Miljkovića na harmonici i Vitomira Stanojevića koji je svirao frulu.

Članice Gergine sa Jovanom i Vitomirom

– Etno-grupa Gergina je formirana 2012. godine radi očuvanje vlaške izvorne pesme. Drago nam je što smo pozvani da nastupamo na manifestaciji u Urovici – kaže Siniša Čelojević, predsednik ovog udruženja.

Najlepša pastirica

Izbor najlepše pastirice po tradiciji je deo programa Dana dijaspore. Titulu najlepše i lentu, koja uz to ide, ponela je Nina Mitucić iz Kobišnice, za prvu pratilju izabrana je Sandra Rašić iz Negotina, druga pratilja je Teodora Konstandinović iz Urovice.

LEPOTICE: Sandra, Nina i Teodora

Zahvalnica “Vestima”

Jedini dnevni list srpske dijaspore “Vesti” godinama prate rad Evropskog udruženja prijatelja Urovice i izveštavaju sa Dana dijaspore u Urovici i tim povodom su ove godine od organizatora manifestacije dobile zahvalnicu za dobru saradnju. Zahvalnica je uručena Žiki Markoviću, reporteru “Vesti” iz Negotinske Krajine.

Priznanje preuzeo naš reporeter

Dogodine još bolji

Pored brojnih gostiju i meštana manifestaciji su prisustvovali i predstavnici lokalene vlasti Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine, Dragiša Ivković, zamenik predsednika SO Negotin, Darko Čirišanović, sekretar SO Negotin, Ljutica Jovanović, član Opštinskog veća i drugi viđeni gosti.

PODRŠKA OPŠTINE: Dragiša Ivković i Bogdan Gugić

– Dragi prijatelji, čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim ispred Opštine Negotin i u svoje lično ime. Zahvaljujući ljudima dobre volje, vašim meštanima koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu i Mesnoj Zajednici Urovica večeras 16. put prisustvujemo Danima dijaspore u Urovici. Svim učesnicima želim dobar nastup, a vama posetiocima posebno želim da uživate u njihovom nastupu i da se večeras osećate prijatno – rekao je Bogdan Gugić, otvarajući manifestaciju.

Dragiša Ivković je posebno zahvalio učesnicima programa.

– Oni su izdvojili svoje vreme i došli da ulepšaju ovaj dan. Velika zahvalnost publici koja je došla u ogromnom broju da ovo isprati, a po meni je to osnovni preduslov da bi bila koja manifestacija uspela. Potrebni su nam učesnici i treba nam publika. A naravno sve to ne bi mogli da organizujemo bez naših sponzora i medija koji su takođe tu. Nadam se da je ovo veliki korak ka još uspešnijim Danima dijaspore i nadam se da će ih biti ubuduće, nema predaje i idemo dalje – istakao je Ivković, pozdravljaći organizatore, učesnike i publiku.