EPA/VAldrin Xhemaj

Pandemija koronavirusa ostavila je od marta prošle godine posledice na ekonomiju brojnih zemalja u svetu, a ništa bolja situacija nije ni na Kosovu gde je veliki broj građana ostao bez posla. Ipak, ovaj problem, stanovici Kosova su delimično rešili zahvaljujući pomoći koju su dobijali iz dijaspore.

Portparol Centralne banke Kosova Kuštrim Ahmeti rekao je da je od marta prošle do marta ove godine na Kosovo stiglo više od milijardu evra pomoći iz dijaspore.

– Ukupna vrednost doznaka upućenih na Kosovo u periodu mart 2020 – mart 2021. bila je milijardu i 97 hiljada evra – rekao je Ahmeti.

Prema njegovim rečima, pomoć je stizala uglavnom iz zemalja nemačkog govornog područja.

– Najviše pošiljaka je bilo iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, a stizalo je i iz SAD i Francuske – rekao je Ahmeti.

I prethodna i sadašnja vlada Kosova pokušale su da pomognu preduzećima i građanima putem hitnih paketa i onih za ekonomski oporavak.

Do sada je zabeleženo da je privatni sektor najviše bio pogođen pandemijom, a bolja situacija sa koronavirusom uticala je na to da kosovska vlada donese odluku o popuštanju antkovid mera i ukidanju policijskog časa, čime je otvorena mogućnost za otvaranje i rad ugostiteljskih objekata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here