Dijaspora slavila u Štutgartu

0

Članice Kola srpskih sestara "Sveta Petka" iz Štutgarta proslavile su svoju slavu Prepodobnu majku Paraskevu i to 21. godinu zaredom, koliko postoje. Od prvog dana pa do danas one su vredno služile svome narodu, kako u Štutgartu sa okolinom, tako i u svim srpskim zemljama, gde je pomoć bila neophodna i preko potrebna. Nesebično su kako u novcu tako i u materijalnih stvarima učestvovale u svim akcijama do sada i tako će i dalje raditi, pošto je to njihova obaveza i na takav put ih upravo vodi njihova zaštitnica Sveta Petka.

Slavski obred
 

Gradska sala u zapadnom delu Štutgarta bila je premala za sve goste, ali članice nikoga nisu vratile sa njihovog praga, već su se pobrinule da svi njihovi gosti budu zadovoljni na njihov veliki dan. O samom značenju praznika govorio je protonamesnik Predrag Gajić, dok je slavska obeležja osveštao i slavski kolač prerezao protonamesnik Stanko Gajić.
U ime članica Kola srpskih sestara "Sveta Petka" sve prisutne je pozdravila predsednica Jagoda Simović, koja je istakla da je zadatak sestara da služe Bogu i narodu.
– Naša svetosavska crkva kao brižna majka nas uči kako da služimo Bogu i ljudima. Najbolji primer daje nam naša svetiteljka Sveta Petka, koja je obilazila, tešila, prilagala i pomagala i upravo mi to želimo, da uz njenu i božju pomoć sledimo taj put – rekla je ona.

Moravci pred nastup
 

Simonovićeva se zahvalila donatorima i priložnicima na pomoći, svim sestrama na dosadašnjem neumornom radu, svima koji su došli da budu sa njima na njihovoj slavi, kao i članovima crkvenog odbora koji su uvek bili i ostali uz sestre.

Narodne igre
U nastavku programa uz bogat ručak srpskim narodnim igrama predstavio se dečji ansambl društva Morava iz Štutgarta. Za dobro raspoloženje bio je zadužen Cvele Stojanović, koji se tradicionalno na dan velikih crkvenih proslava odrekao svog honorara.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here