Lična arhiva
Složni: Učesnici akcije

U Solingenu u Nemačkoj i Roterdamu u Holandiji, organizovani su Spasovdanski dani. Na okupljanjima su zainteresovani mogli iz prve ruke da čuju svedočenja o životu na Kosovu i Metohiji, ali i da ujedno učestvuju u akciji prikupljanja pomoći za srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini, u organizaciji HO Svi za Kosmet. Tom prilikom prikupljena su značajna novčana sredstva. U Solingenu je inkasirano 1597 evra, dok je u Roterdamu nabavljeno 1837.

Svedočenje o životu na Kosovu i Metohiji organizovala je Žani Ana Radmilović, predsednica HO Svi za Kosmet za Nemačku. Druženjima su prisustovali uglavnom Srbi u dijaspori. Neki su deca gastarbajtera, kako su se predstavljali, a neki su otišli posle progona iz Srpske Krajine, odnosno Bosne i Hercegovine. Bilo je i studenata, ali i prognanika sa Kosova i Metohije. U Solingenu je događaj pozdravila gospođa Jelena Rodić, predstavnica Generalnog konzulata Republike Srbije – Diseldorf, a u Roterdamu je prisustvovao gospodin Dušan Vukić, zamenik ambasadora za Roterdam i Hag. Molitvom Očenaš, događaj je blagoslovio đakon Nebojša Mastilović.

Susret je u oba grada bio dirljiv, topao, svojski, ali pre svega hrišćanski. U Solingenu je sveštenik Danilo Radmilović bio prisutan kao gost, ali srcem i ličnim gostoprimstvom veliki domaćin svim Srbima koji dolaze u Diseldorf i druge gradove Nemačke.

U Roterdamu je cela crkvena zajednica hrama Svete Trojice bila domaćin gostima iz Srbije. Organizatori koji su sarađivali sa Žani u pripremi ovog plemenitog dešavanja su sveštenik Boris Topić, i saradnici Saša Nikolić i Predrag Vitković. Gosti su se dolazeći radovali susretu sa ocem Vojom Bilbijom, ali ih je zatekla nedeljna liturgija sa molitvom za njegovo zdravlje prilikom Velikog hoda. Opet hrišćanski doček sa sveštenicima, narodom i brojnom dečicom. I jedan divan događaj u toku liturgije, koji je uveo otac Voja. To je momenat kada u toku pojanja “Dostojno jest”, izlaze deca, uzimaju zvončiće i ophode oko celivajuće ikone radosno zvoneći. Tu je i Vesna sa sinom u kolicima i majke sa bebama u naručju. Radost je opšta i uzvišena…

U toku Vidovdanska akcija

Za sve one koji nisu bili u Solingenu i Roterdamu, a žele da pomognu narodu na Kosovu i Metohiji, u toku je Vidovdanska akcija. U okviru nje biće pomognut manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, renovirani toaleti u školi u Babinom mostu, kao i porodice Jaćimović (Kmetovce) i Terentić (Prilužje).

Kako pomoći

– Humanitarna organizacija Svi za Kosmet, dinarski račun 105-0000002936498-75.

– Uplate na devizni račun iz dijaspore ( EU i Nemačka bez provizije)

Svi za Kosmet e.V.

IBAN: DE83 4405 0199 0111 118825

Ime Banke : Sparkasse Dortmund

Adresa Banke : Freistuhl 2, 44137 Dortmund

Swift/Bic : DORTDE33XXX

Verwendungszweck: Spende

– SMS na 4030 (Srbija, cena poruke 100 dinara)