Youtube/N1
Boško Ničić

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, kaže da je trenutna situacija u ovom gradu na istoku Srbije stabilna, ali da je bilo mnogo nesavesnih sugrađana koji nisu poštovali odluke o samoizolaciji.

– Protiv desetak meštana iz dijaspore već smo podneli krivične prijave zato što su se oglušili o naređenje, a četvoro je poslato na izdržavanje kazni. Nadam se da će ove mere opametiti ostale da sasvim ozbiljno shvate situaciju u kojoj smo se našli – kaže Ničić.

Prema njegovim rečima, od početka pandemije u Zaječar se vratilo oko 1.000 ljudi.

– Ovome treba dodati i one koji su došli u poslednjem talasu, a još ne znamo o kom broju je reč. Uglavnom je reč o ljudima koji su u zapadnoj Evropi, mahom Nemačkoj i Austriji radili na crno, ali nažalost ima i klasičnih dijasporaca. Moja poruka dijaspori jeste da je sada prava prilika da još jednom na delu pokažu svoj patriotizam i da ne dolaze bez preke potrebe. Svi oni koji brinu zbog svojih roditelja ili starijih rođaka za tim nemaju potrebe zato što smo organizovali krizne štabove u svim selima, čiji je prioritet da pomažu najstarijim sugrađanima koji su i najugroženiji ovom pandemijom – ističe Boško Ničić i dodaje da se još jednom pokazala solidarnost na delu zato što su se mladi u Zaječaru samoorganizovali i volonterski pomažu starijima, a to je i preporuka upravnicima stambenih zgrada.

– Oni imaju obavezu da organizuju stanare koji će pružati pomoć starijima, pozivati ih najmanje jednom dnevno telefonom i odnositi smeće. Oni istovremeno pomažu starijima u komunikaciji sa nadležnim institucijama i lekarima – navodi Ničić.

Telefoni

Grad Zaječar i Crveni krst Zaječar uspostavili su zajednički kol centar za pomoć osobama starijim od 65. godina tokom trajanja vanrednog stanja.

Brojevi telefona su:

+ 381 64 85-10-209

+ 381 64 85-10-210

+ 381 64 85-10-211

Pozive možete uputiti svakog dana od 07.00 do 19.00 časova

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here