Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije

Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Porfirije, u svojoj prvoj, Vaskšnjoj poslanici poručio je srpskoj dijaspori da Svetosavska crkva neprestano brine o njima “kao neraskidivim delovima našeg naroda i živim udovima Tela naše Crkve”.

“Ostavljamo vam zavet, pred vaskrslim Gospodom i svetiteljima Njegovim, da čuvate i jačate najpre naše unutarnje crkveno jedinstvo, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo. Ne dopustite vremenu i prilikama da vas podele i odvoje jedne od drugih, a time i od Majke Crkve! I pored činjenice da ste stalno pod određenim pritiscima, što među vama izaziva nesuglasice i rasprave, molimo se vaskrslom Gospodu za vas da u Njemu vaskrslome pronađete snagu za svoje jedinstvo i krepost za bratsku slogu. Apelujemo na vasda uvek pred sobom imate divne primere vere i rodočkublja naših dičnih predaka i naših velikana koji, živeći u dalekom svetu, zadiviše svet u licu Tesle, Pupina i mnogih drugih. Budimo dostojni naslednici njihovih imena i njihovih velikih dela, njihovog primera i karaktera!”, istakao je patrijarh srpski.

On je u svojoj Vaskršnjoj poslanici naglasio da posebno pozdravlja i ohrabruje srpski narod na Kosovu i Metohiji da “budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi”, jer su sa njima svi pravoslavni narodi sveta.

“Raspeti i vaskrsli Hristos Gospod sa vama je, draga deco duhovna, sinovi i kćeri Kosova i Metohije. Sa vama je i sav srpski narod, sa vama su svi pravoslavni narodi sveta, sa vama su svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi. Možda ništa nije tako silno ujedinilo pravoslavne hrišćane sveta kao Kosovo i Metohija, simbol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi. Sa Svetim carem Davidom pevajmo: s nama je Bog, razumite narodi i pokorite se, jer s nama je Bog!”

Patrijarh srpski se obratio i pravoslavnim vernicima u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji.

“Ne sumnjamo da ćete vi, draga deco duhovna, sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili pak inovernim susedima. Vaskrsli Hristos Gospod neka bude sa svima vama i sa svim ljudima dobre volje oko vas!”.

Patrijarh Porfirije je u prvom delu Poslanice poručio da je Vaskrsenje Isusa Hrista najveći i neponovljiv događaj u istoriji vidljivog i nevidljivog sveta.

“Na ovaj praznik Pashe, prelaska iz smrti u pravi i večni život, Gospod nas poziva da okusimo “novi rod vinograda”, onog Vinograda u kojem je On čokot, a mi loze. Gospod je stvorio svet kao dobar vinograd. On u Svojoj besedi o zlim vinogradarima kaže da čovek domaćin zasadi vinograd, ogradi ga plotom, iskopa u njemu pivnicu i podiže kulu, te ga predade vinogradarima da ga obrađuju. Kada dođe vreme berbe, posla gospodar vinograda sluge svoje da donesu roda od vinograda. Videći da sluge gospodara vinograda
dolaze, vinogradari, koji se u međuvremenu behu pretvorili u razbojnike i uzurpatore Božjeg davanja, “pohvataše sluge, pa jednoga izudaraše, jednoga ubiše, a jednoga zasuše kamenjem”. Na kraju gospodar vinograda posla “sina svoga govoreći: postideće se sina moga “Umesto da ga se postide oni Ga uhvatiše, odvedoše napolje i ubiše. Upravo to smo
gledali na Veliki petak: nepravedno osudivši Gospoda, razapeće Ga na krst. Tek što prođosmo strahotu Velikog petka, kada gledasmo ubistvo Naslednika Vinograda na krstu, evo nas u radosti novog Vinograda, u radosti novog života. Nasta vreme istinskog čokota i pravog Vinograda. Zato, priđite svi i okusite od novog roda Božjeg vinograda i vidite da je dobar i blag Gospod! Ovo je novo veselje kojim se pobožno veselimo svi mi koji kličemo: Hristos vaskrse! Ali, isto tako se raduju sa nama i svi ostali hrišćani, i svi koji doživljavaju Božju dobrotu, i sva tvorevina Božja.

Molitve za ozdravljenje

Patrijarh srpski Porfirije se u svojoj poslanici osvrnuo i na pandemiju Covid-19 virusa.

“Pozivamo vas, draga deco duhovna, na radost Vaskrsenja kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila. Ustanimo, i veselimo se, i pobedonosno kličimo jedni drugima: Hristos vaskrse!”, istakao je patrijarh srpski i dodao:

“Naše misli i molitve lete svih ovih dana ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima virusom kovid-19, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti. Braćo i sestre, sve narode sveta, od Istoka do Zapada, i od Severa do Juga, zadesila je ova opaka i opasna bolest izazvana nevidljivim virusom. Prošle godine smo se nadali da će zaraza brzo proći. Nažalost, ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta. Danas se molimo za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo!”

Narodu Crne Gore

Patrijarh Porfirije se posebno obratio verujućem narodu u Crnoj Gori koji je “u
neprestanim duhovnim borbama”.

“Neka vam, kao i dosad, Vaskrsli Gospod Hristos bude nepokolebljivi Temelj vaše vere, vašeg jedinstva i zajedništva sa svom vašom braćom i sestrama kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji i širom sveta. Molitve i blagoslovi velikih ugodnika Božjih, svetitelja i čudotvoraca Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i svih svetih neka vas prate i budu sa vama u svim vašim borbama za pobedu Dobra nad zlom, Ljubavi nad mržnjom, Jedinstva nad podelama, Svetinje nad mrzošću duhovne pustoši”, istakao je patrijarh srpski.

1 COMMENT

  1. Дијаспоро! Врати се у Мајку Србију да отерамо ђаволу оне ко су нас приморали да напустимо огњишта и по целом свету певамо Интернационалу и градимо српске цркве и чојство Србиновим вековним непријатељима, док је на Балкану све мање и мање српских богомоља, српски хероји седе по затворима а народ сиромаши…

    • Dijaspora se ne vraca stalno vidim kako i nasi penzioneri u dijaspori ostaju i zadnje dane svog zivota provode u dijaspori.Otjerali ste nas mnogima ce ovde i grobovi biti.Sve nas je manje jer mrzimo sebe kako onda da volimo druge.

  2. kad je kod mene (u dijaspori) dolazio sveštenik očekivao sam da mi govori o našoj veri, čuvanju identiteta itd, ali ništa od toga, pričao mi je o trgovini, biznisu….

    • Има српских свештеника који тврде да су Православље и Бог важнији од Српства.
      А има Срба који тврде да су Срби постојали и пре Исуса Христа.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here