Dijasporske kuće meta lopova

0

Obijaju pod okriljem noći: Naselje Gornja čaršija u Vranju
 

– Dogodi se serija od po pet provala samo u našem naselju. Sve noću u gluvo doba, između dva i četiri sata ujutru. Obijene kuće su uglavnom u vlasništvu ljudi koji žive i rade u inostranstvu. Najviše ih je u Nemačkoj, rade najteže poslove, štede svaki dinar kako bi sagradili kuću u Vranju, kupili nove stvari. Ima onih koji su sa čitavom familijom tamo, ovde ne ostave nikog da čuva, pa se takve kuće tipuju i pljačkaju. Žalosno je kad vide gde im je muka otišla, tu su potoci suza. Dođu iz inostranstva i dožive šok kada vide da su im vrata razbijena, a u kući napravljena opšta premetačina – priča za "Vesti" Rama Mamutović, meštanin Gornje čaršije.

Upozorava: Durmiš Jašarević

Durmiš Jašarević, još jedan meštanin ovog dela Vranja, dodaje kako lopovi uglavnom iz kuća iznose tehniku i kuhinjske aparate.

– Ovo je postala velika sramota. Ti koji obijaju i kradu uglavnom nose televizore, DVD plejere, kuhinjske aparate i ostalu belu tehniku. Štete su ogromne, ali se čini kako se ništa ne preduzima na sprečavanju provala – kaže Jašarević.

U policiji u Vranju ističu da su im krađe u Gornjoj čaršiji prijavljene, dodajući da je u poslednje vreme bilo dosta prijava za obijanje kuća u ovom delu grada.

– Na vreme sve prijavljujemo. Policija jedne uhvati, drugi se pojavljuju. Mnogo je lopova u ovom gradu i našem naselju. Lopovi obično upadaju tako što polome vrata ili prozor. Takvi slučajevi se tretiraju oštrije nego obična krađa. Za to krivično delo zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina zatvora – objašnjava Mamutović.

 

Upozorenje za mlade

Kako kažu stanovnici Gornje čaršije, oni govore sugrađanima koji žive u ovom naselju, kao i u naseljima Ciganski Rid, Panađurište, Sarajina i Raška da je ovakva vrsta krađa ozbiljno krivično delo, ali ništa ne pomaže.

– To govorimo mladima preventivno, da znaju šta ih čeka ako se prevare i krenu u krađu. Mi smo pošten narod, ali ima mnogo sirotinje, pa mogu da se prevare i krenu stranputicom – dodaju oni.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here