pixabay.com

Svake godine pred novogodišnje praznike kad dijaspora dolazi u otadžbinu dočeka je oslabljen evro, pa naši građani iz rasejanja uvek potroše više nego što bi trebalo.

Ove godine će ih, ako se ništa ne promeni, dočekati rekordno nizak evro, jer je po srednjem kursu Narodne banke Srbije evro koštao svega 117,48 dinara.

Ekonomisti ukazuju da jalovo jačanje dinara nije rezultat privrednog rasta u otadžbini, niti povećanog izvoza, a ni obični građani se od toga nisu ovajdili.

Ipak, evidentno je da su devizne penzije naših radnika koji žive i troše svoj teško zarađeni novac u otadžbini izgubile na vrednosti oko pet odsto.

– Prejak dinar je stvar monetarne politike Narodne banke Srbije, jer država u velikoj meri prodaje državne obveznice i na taj način dolazi do manjka dinara na tržištu. Uvoznički lobi je na dobitku, a izvoznici muku muče sa izvozom. Kada se podvuče crta, vidi se da je jak dinar poguban za privredu – kaže Branko Pavlović.

Prema njegovim rečima, tačna je procena da su devizne penzije oslabile za više od pet odsto vrednosti, a kad se pogledaju cene u radnjama pad vrednosti evra je još veći.

– Sada za 100 evra možete kupiti manje namirnica nego lane u isto vreme. Jasno je da se dijaspora oseća oštećenom, jer je to evidentno – konstatuje naš sagovornik.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, u izjavi za “Vesti” kaže da jak dinara odgovara domaćim političarima, jer na prvi pogled sve deluje lepše i ružičastije.

– Ruže cvetaju i uvozničkom lobiju, dok je jak dinar loš za dijasporu, turizam i izvoznike. Nisu na udaru samo devizni penzioneri, koji svoja primanja dobijaju u evrima, nego i oni koji dobijaju dolare i švajcarske franke. Ovde sve valute slabe osim dinara koji jača. Sada nam predstoje praznici i opet ćemo gledati klasično “šišanje dijaspore” – objašnjava naš sagovornik.

Ekonomista Milan Ćulibrk kaže da su naši devizni penzioneri, koji svoja primanja dobijaju u evrima, na gubitku.

– Sve valute u Srbiji slabe osim domaće, pa ispada da je dinar najjača valuta u svetu. To je nelogično, jer imamo spor privredni rast – kaže naš sagovornik i dodaje da ne zna kakva će situacija biti oko novogodišnjih praznika, kada bude dolazila naša dijaspora u rodni kraj.