Youtube/Sputnjik Srbija
Timoti Les

– Postojeće sankcije ne funkcionišu i diplomate zapravo ne znaju kako da izvrše dalji pritisak na Kosovo – kaže za Blic Timoti Les.

Saradnik Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž je rekao da očekuje da će Kosovo nastaviti da ostvaruje svoje ciljeve jednostranim sredstvima, uključujući zastrašivanje Srba, policijske racije, deložacije, eksproprijacije, premlaćivanje Srba i odugovlačenje novih izbora na severu Kosova.

Sa druge strane, mislim da će se u Srbiji intenzivirati debata o tome da li treba da teži sopstvenom jednostranom rešenju, dodaje on.

– Postojeće sankcije ne funkcionišu i diplomate zapravo ne znaju kako da izvrše dalji pritisak na Kosovo. U teoriji, postoje stvari koje bi mogli da urade, kao što je zamrzavanje predloženog ukidanja viza. Međutim, nema saglasnosti o takvim merama u zemljama kao što je Nemačka, od koje Kosovo ima aktivnu podršku, a politički lideri nisu dovoljno zainteresovani za pitanje Kosova da bi se fokusirali na problem – smatra Les.

Rezultat su, dodaje on, otvoreni izrazi frustracija i očaj diplomata koji rade na ovom pitanju, koji shvataju da im nedostaje poluga koja im je potrebna da dovedu dve strane do neke vrste sporazuma.

– Umesto da preti novim merama, Gabrijel Eskobar (specijalni izaslanik SAD) se jednostavno pozvao na postojeće sankcije, dok je Žosep Borelj samo blago upozorio da Srbija i Kosovo ne mogu da napreduju sa članstvom u EU – kaže Les.

Pitanje je kakav će biti epilog posle neuspeha poslednje runde dijaloga u Briseliu, a Les nije optimista i smatra da su Zapadu vezane ruke.

6 COMMENTS

  1. Kod Srbije su brzo znali ali da nasi pocnu razmiljati o Briksu i o razkidu brisleskog kvazi dogovora sto je samo u ruku albanaci islo, i te kako bi im palo na pamet …

  2. УСА и ЕУ су постале таоци самопроглашених власти у Приштини. Добили су признање и сада би свако појачавање санкција изазвало проблеме властима у Вашингтону, Паризу, ЛОндону и Берлину на унутрашњем плану. Поставило би се питање целокупне политике према КиМ,а то њихове политичке елите не желе и зато полеришу све што ураде.

  3. Мораће Запад да поразмисли о одпризнавању тзв. Косова и повратку српске војске на територију за сада окупиране јужне српске покрајне. Када Албанци схвате да од идеје велике Албаније нема ништа и да могу да изгубе и оно што имају и те како ће сарађивати и бити конструктивни у преговорима.

  4. То је чиста ЛАЖ
    И ЗЛОУПЕТРЕБА
    само зауставите милионе којима се плаћа парламент назови државе
    И резултат је НЕМА ДРЖАВЕ
    СВЕ ШТО СТЕ ЛАЖНО ПОСТАВИЛИ
    ОСТАЈЕ ЛАЖ
    КОЈА ВАМ СЕ ВРАЋА

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here