Pošta Srbije/Vuk Branković
Specijalno poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka za ambasadorku Danske

Pošta Srbije i Državni arhiv Srbije predstavili su javnosti prigodno filatelističko izdanje koje je Pošta Srbije objavila u čast obeležavanja 105 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Danske.

Na svečanosti u Arhivu Srbije, o dobrim odnosima, usponu političke i ekonomske saradnje i manifestacijama kojima se obeležava jubilej, govorili su Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije, Suzan Šajn, ambasadorka Danske u Srbiji, dr Jasmina Mitrović-Marić, ambasadorka Srbije u Danskoj, dr Miroslav Perišić, direktor Državnog arhiva Srbije, i Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Svečanost u Arhivu Srbije

– Pošta Srbije pridružuje se obeležavanju jubileja 105 godina diplomatskih odnosa Srbije i Danske, prigodnim filatelističkim izdanjem koje prenosi jasnu zajedničku poruku da prijateljstvo Srbije i Danske opstaje kroz vreme, da Srbija izuzetno ceni istorijsku podršku koju joj je Danska pružila u najtežim trenucima Prvog svetskog rata, i da smo zahvalni na isto tako jakoj podršci koju nam danas pruža na putu evropskih integracija i ekonomskog rasta. Umetnička realizacija filatelističkog izdanja “105 godina diplomatskih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Danske”, delo je Marije Vlahović, talentovane kreatorke maraka Pošte Srbije, koja je na poštanskim markama uspešno i simbolično prenela i našu poruku za budućnost – da su Srbija i Danska neraskidivo povezane prijateljstvom, kao i da mogu da računaju jedna na drugu – rekao je Zoran Đorđević.

Uz čestitke na jubileju, direktor Đorđević uručio je specijalno poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka ambasadorki Šajn.

Visoke zvanice na svečanosti u Arhivu Srbije

Poštanska marka “105 godina diplomatskih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Danske” predstavlja portrete kralja Petra I Karađorđevića i kralja Kristijana H, u vreme čije vladavine su uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i Danske, 19. oktobra 1917. godine.

Fotografije srpskog i danskog kralja korišćene za filatelističko izdanje, deo su zbornika dokumenata Kraljevina Srbija i Kraljevina Danska, priređivača dr Jasmine Mitrović-Marić, Jelice Reljić i Aleksandra Markovića. Zbornik je povodom diplomatskog jubileja izdao Državni arhiv Srbije. Arhiv je obezbedio i stručnu saradnju u realizaciji filatelističkog izdanja.

Poštanska marka “105 godina diplomatskih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Danske

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here