Diplomatski odnosi C. Gore i Kosova

0

 

Crna Gora, uprkos izjavama predstavnika vlasti u toj državi da će sačekati odluku Međunarorodnog suda pravde, uspostavlja diplomatske odnose sa Kosovom

 

 

Ministar Roćen je u pismu u pismu kosovskom kolegi istakao da potpuno deli njegovo mišljenje da odnosi između Crne Gore i Kosova imaju dobru perspektivu.

 

Roćen je naglasio da "Crna Gora veoma ceni to što je ministar Hiseni u pismu istakao da vlasti Republike Kosovo imaju razumevanja za potrebe članova Crnogorske zajednice".

Potpredsednik Vlade Svetislav Marović je za beogradske medije ranije izjavio da sa uspostalvjanjem diplomatskih odnosa ne treba žuriti do odluke Međunarodnog suda pravde čije se izjašnjavanje, po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine, očekuje.

 

On je, dodaje se, izrazio očekivanje da će njihov položaj biti rešen na trajnoj osnovi u okviru pravnog sistema Kosova, istovremeno sa pripremama za razmenu diplomatskog osoblja.

Roćen je, kako se navodi, istakao da će to doprineti boljem međusobnom poverenju i tradicionalnom uvažavanju koje neguju prijateljski narodi, u interesu
zajedničkog dobra, jačanja regionalne stabilnosti, i bržeg dostizanja
zajedničkih evropskih i evroatlantskih ciljeva.

"Diplomatski odnosi sa Kosovom uspostavljeni su u skladu sa Odlukom Vlade
Crne Gore o priznanju Republike Kosovo od 9. oktobra 2008. godine", navedeno je u saopštrenju.

U Podgorici je juče objavljeno da će Crna Gora uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom do kraja ove sedmice, što, kako je objašnjeno, ne obavezuje i razmenu ambasadora.

Za brzo uspostavljanje diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine zalagali su se crnogorski premijer Milo Đukanović i šef crnogorske diplomatije uz podršku predsednika parlamenta Ranka Krivokapića.

Predsednik Filip Vujanović je, međutim, mišljenja da diplomatski odnosi sa Kosovom treba da budu uspostavljeni nakon što Priština punopravno prizna crnogorsku nacionalnu manjinu koja živi na Kosovu i obezbedi uslove za povratak izbeglih i raseljenih kojih u Crnoj Gori ima oko 16.000.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here