commons.wikimedia.org
Neposredno pre raspada bivšeg SSSR, mala oblast na teritoriji Moldavije proglasila je nezavisnost i postala poznata kao Pridnjestrovlje (Transnistrija)

Lider nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike Vadim Krasnoseljski zabrinut je eskalacijom napetosti oko nepriznate republike, što bi, po njegovom mišljenju, moglo da izazove veliki oružani sukob u regionu.

Uveren je da će sukob u Pridnjestrovlju neminovno uvući i Moldaviju i Rumuniju koja je u NATO-u, među kojima postoji sporazum u vojnoj sferi.

– Preko Pridnjestrovlja vodi direktan put ka svetskom ratu. Ako se umeša Moldavija, onda će se umešati i Rumunija, a ako se umeša Rumunija, onda će se umešati i Ruska Federacija – smatra Krasnoseljski.

Bezbednost na obalama Dnjestra obezbeđuju ruski mirovnjaci. Oni su uvedeni u zonu ratnih akcija 29. jula 1992. godine u skladu sa Sporazumom o principima mirnog rešavanja oružanog sukoba u Pridnjestrovskom regionu Republike Moldavije, koji su 21. jula 1992. godine potpisali predsednici Rusije i Moldavije u prisustvu lidera Pridnjestrovlja.

U nepriznatoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici raspoređena je Operativna grupa ruske vojske koja broji 1.000 vojnika i oficira. Oni imaju zadatak da čuvaju skladišta u kojima se nalazi više od 20.000 tona municije, koja je izvezena nakon povlačenja sovjetskih trupa iz evropskih zemalja. Osim toga, ova Operativna grupa podržava mirotvorce koji su se faktički našli u blokadi nakon što je Ukrajina prekinula put snabdevanja preko svoje teritorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here