Tanjug
Presekli vrpcu: Hil i Vučić

Svečanim presecanjem vrpce na aerodromu “Nikola Tesla”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, zvanično su otvorili prvi let nacionalne avio-kompanije Er Srbija za Čikago. Ta ruta obnovljena je posle više od tri decenije.

– Ovo je važan i veliki dan. Ovde ima mnogo novinara koji nisu ni rođeni kada je prestao da postoji let između Beograda i Čikaga pre 31. godinu. Danas je Er Srbija jedina u regionu kojom možete da letite u dva velika američka grada, Njujork i Čikago – kazao je Vučić.

Zahvalio se partnerima iz SAD što su Er Srbiji i u Njujorku i u Čikagu omogućili najbolje uslove, navodeći da se od Čikaga do Beograda leti manje od 10 sati, a od Beograda do Čikaga manje od 11.

-To je neverovatna ušteda vremena, bez presedanja, 8.000 kilometara- naglasio je, napomenuvši da je let Čikago-Beograd popunjen do 3. juna, a dok ka Čikagu ima još puno mesta.

Predsednik Srbije je istakao da linija sa Čikagom povezuje Srbe i Srbe.

– Povezuje našu ogromnu dijasporu, naše divne ljude u središnjem delu SAD, a sa dobrom konekcijom i ka Kanadi, dok ne otvorimo liniju prema Torontu, ali i Kaliforniji, zapadnom delu SAD, Srednjem zapadu i drugim državama SAD. Osim Srba i Srba, ovo će nas povezati sa američkim narodom. Naučićemo više o njima i oni o nama – kaže Vučić.

On je naveo i da je “Er Srbija” u prva četiri meseca ostvarila više od devet miliona evra profita, i bolja je nego što je JAT ikada bio u SFRJ.

Ambasador SAD Kristofer Hil čestitao je srpskoj kompaniji.

– Er Srbija ne samo što postaje jedan od glavnih igrača u toj industriji, već i radi ono što je moj posao, zbližava dva naroda, SAD i Srbiju, što je meni najvažnije. Nije reč samo o košarci, imamo mnogo načina na koje su naše dve zemlje spojene, a ova linija daje novi doprinos – rekao je Hil.

Genaralni direktor Er Srbije Jirži Marek rekao je da će letovi između Beograda i Čikaga biti dva puta nedeljno, sredom i subotom, a od 12. juna i let ponedeljkom.

Rast trgovinske razmene

Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija sa SAD pre 10 godina imala trgovinsku razmenu od 400 miliona, a danas 1,3 milijarde.

– To jesu neki uspesi, ali verujem da trgovinska razmena sa SAD može i mora biti mnogo veća – kazao je predsednik Srbije.