EPA/Maxim Shipenkov

Evropske zemlje koje su govorile o tome da su odustale od ruskog gasa nastavljaju da dobijaju rusko plavo gorivo, rekao je direktor “Gasproma” Aleksej Miler.

On je u izjavi za TV “Rusija 1”, na pitanje koliko Evropa procentualno dobija ruskog gasa kroz sve gasovode, rekao:

– Ne želim da navodim brojke… Znamo da ruski gas stiže u mnoge zemlje koje su proglasile da odustaju od njega.

Na tu temu govorio je i ruski predsednik Vladimir Putin na Ruskoj energetskoj nedelji održanoj sredinom oktobra:

– Odustaju od našeg gasa. Pitanje je – zašto? Mi imamo dva gasovodna sistema preko teritorije Ukrajine. Jedan funkcioniše, tranzit radi, u Evropi dobijaju naš gas. Ukrajina je zatvorila drugu maršrutu. Ali, vidite, ona svakog meseca dobija od Evrope četiri, pet milijardi dolara – nešto i iz SAD, ali dobar deo od Evrope.

On je dodao da su antiruske sankcije potkopale evropsku ekonomiju.

– Evropske zemlje su faktički odustale od naših energenata. Ne u potpunosti, ali pokušavaju to da urade – da odustanu od naših energenata koji su dugi niz godina obezbeđivali ekonomsko i društveno blagostanje EU. Oni sada preplaćuju isporuke nafte, naftnih derivata, gasa, zbog čega je privreda Evropske unije na nuli, dok je industrijska proizvodnja od marta ove godine u minusu – konstatovao je Putin.

Podsetimo, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je nedavno da se Budimpešta neće složiti sa usvajanjem 12. paketa antiruskih sankcija EU ukoliko taj paket obuhvati gasnu, naftnu, nuklearnu oblast ruske industrije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here