EPA/Diego Azubel

Direktor SZO upozorio je zemlje koje planiraju da ublažavaju mere na suzbijanju pandemije, da budu spremne na brz odgovor u slučaju nove epidemije kovida 19.

Tedros Adanom Gebrejesus je na virtuelnom sastanku sa ministrima zdravlja zemalja članica G20 u nedelju, izjavio da ga ohrabruje činjenica da nekoliko članica počinje da planira kako da ublaži socijalne restrikcije zbog pandemije.

Međutim, kako prenosi AP, on je ukazao da je ključno da mere na ublažavanju tih restrikcija budu sprovedene po fazama.

Ukidanje restriktivnih mera, kako je dodao, ne znači kraj epidemije u bilo kojoj zemlji, “već jedino početak sledeće faze”.

– Od vitalnog značaja je da u toj sledećoj fazi zemlje edukuju, angažuju i ojačaju svoje ljude kako bi preventivno sprečili i brzo odgovorili na bilo kakvu novu pojavu (virusa). Da obezbede da imaju kapacitete da testiraju, izoluju i vode brigu o svakom slučaju i da prate svaki kontakt i da osiguraju da njihovi zdravstveni sistemi imaju kapacitet da se izbore sa svakim porastom broja slučajeva – kazao je Tedros.

Direktor SZO je izrazio i zabrinutost zbog jačanja pandemije koronavirusa u siromašnim zemljama, kojima nedostaju resursi za borbu sa velikim brojem pozitivnih slučajeva.

1 COMMENT

  1. Тако ли ти моћници суфлирали-наредили да нам предочиш.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here