pixabay.com
Mars

Direktor Odeljenja za planetarnu nauku Nase Džim Grin najavljuje da će Agencija uskoro objaviti nešto revolucionarno o vanzemaljskim formama života i ocenjuje da ljudi “nisu spremni da čuju rezultate”.

Grin navodi da je Nasa blizu objavljivanja nekih vesti o pronalasku života na Marsu. Istovremeno, britanski “Telegraf” prenosi da svet nije spreman za otkrivanje postojanja života na drugoj planeti, koji bi mogao biti udaljen tek nekoliko godina.

– To će biti revolucionarno. Kao kada je Kopernik izjavio da se Zemlja okreće oko Sunca. Pokrenuće novi način razmišljanja – ističe Grin.

On procenjuje da će se postaviti celi niz novih naučnih pitanja:

“Da li je taj vanzemaljski život kao naš? Kako smo povezani? Može li se putovati sa planete na planetu? Imamo li ‘iskru’ i odgovarajuće okruženjei da li ta ‘iskra’ stvara život poput našeg ili različit, s obzirom na hemijsko okruženje u kome se nalazi?”.

U Nasi su uzbuđeni zbog budućih misija na Mars, kao i zbog ideje o mogućnosti pronalaska života na drugoj planeti.

“Ključni deo Nasinog rada je potraga za znacima života na drugim mestima. Uzbuđeni smo zbog naučnih otkrića naših rovera na Marsu, kao i misija na Evropi, Titanu i ostalim mestima”, navode iz Nase za australijski “Foks njuz”.

Kao što je sletanje astronauta na Mesec promenilo koncepciju o mestu čovjeka u svemiru, otkriće života negde drugde bio bi događaj koji bi promenio civilizaciju.

Nasa će u julu 2020. godine poslati rover “Mars” na Crvenu planetu koji će tražiti znakove života. Iza njega će stići rover za otkrivanje vanzemaljaca “ExoMars”, kog će 2021. godine lansirati Evropska svemirska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here