Tanjug
Predrag Kon

Ključ je u našim rukama! Društvu je neophodna gvozdena disciplina da bi sa što lakšim posledicama pregrmelo naredne dve sedmice, kada se očekuje ubrzanje epidemije, poručuju stručnjaci.

Članovi Ekspertskog tima za borbu protiv korone zbog toga apeluju na stanovništvo da se pridržava propisani merama, ističući da je važno da hronični bolesnici redovno uzimaju terapiju i da povedu računa da se ne inficiraju. Dr Predrag Kon ističe da pretnja i dalje postoji, što je i bilo očekivano.

– Ponavljam da su naredne dve nedelje najžešće. Svi moraju da nose zaštitnu opremu – upozovara Kon. On objašnjava da postoji razlika između karantina i izolacije. Karantin je, prema njegovim rečima, namenjen za zdrave ljude, odnosno one koji dolaze iz inostranstva.

– Oni će biti u karantinu, jer postoji mogućnost da u narednih 14 dana ispolje neke simptome. Izolacija je nešto drugo i to je bolnica za najlakše bolesnike. Kome se stanje pogorša, on odatle može da bude prebačen u bolnicu – kaže epidemiolog.

I njegova koleginica Darija Kisić Tepavčević ističe da ne smemo biti nemi posmatrači i gledati kako se virus širi.

– Niko od nas nije otporan na ovaj virus ako je prethodno došao u kontakt s njim. Na izgled krivulje direktno utičemo mi. Mere socijalnog distanciranja su i dalje najvažnija stavka u borbi sa virusom – tvrdi zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

Profesor doktor Branislav Tiodorović ukazuje da svako ko se na svom radnom mestu ne pridržava mera takvim ponašanjem ugrožava i sebe i druge. On naglašava da se u narednom periodu može očekivati porast broja obolelih, ali i umrlih, zbog čega je potrebno uraditi sve da se izbegne najgori scenario.

– Svi koji dođu iz inostranstva moraju, i ako su potpuno zdravi, da idu u karantin. Drugo, tehnikom potpunijeg ispitivanja svih mogućih zaraženih uspećemo da dođemo do ljudi koji su potencijalne kliconoše i izolujemo ih da ne šire zarazu – kaže Tiodorović.

Nova žrtva korone

Muškarac M. Ž. (62) iz Šapca umro je u petak od virusa korona. On je bio smešten na Infektivnom odeljenju šabačke bolnice, a potvrda da ima koronavirus stigla je u četvrtak uveče. Lekarima se javio 23. marta. U bolnicu je primljen dva dana kasnije zbog respiratornih problema, a iste večeri u 23.30 je i preminuo.

Najkritičnije u Valjevu

Najveće žarište, gledano iz proporcije broja stanovnika i broja zaraženih, trenutno je Valjevo. U gradu na Kolubari, prema poslednjim podacima, bilo je 46 zaraženih. U izolaciji je 600 ljudi, od čega čak 100 zdravstvenih radnika. Situacija je eskalirala posle dve proslave. Jedna je održana u etno-selu Lelić, a druga u restoranu gde je slavljeno punoletstvo. Na obe proslave bili su gosti, koji su pre toga boravili u inostranstvu.