Legendarni srpski košarkaš Vlade Divac govorio je o odnosu za nacionalni tim i ispričao neke anegdote iz bogate karijere.

Bivši centar Partizana i Crvene zvezde, koji se dokazao u NBA ligi, prisetio se svojih početaka i kako je izabrao put u Beograd.

Iz rodnog Prijepolja, umesto u Sarajeva, što je takođe moglo da se desi.

– Za profesionalne klubove sam igrao za ugovore, a ovde (za Partizan i reprezentaciju prim. aut) sam igrao iz ljubavi. Imao sam osamnaest godina, zakačio sam onu generaciju gde su bili Dalipagić, Kića, Mirza… Delibašić je dolazio ovde da lobira da igram za Bosnu, a Kari Pešić koji mi je bio trener u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj reprezentaciji mi nije dao. Ja sam tad tražio da mi uzme golfa, ali Piroćanac stipsa mi nije dao. Šalim se naravno – rekao je Divac za TV Face.

Otkrio je i zanimljivu anegdotu prilikom prelaska u Partizan.

– Otac je krenuo sa mnom i sa bratom. Nama nisu bile potrebne pare, već je bio potreban klub da se razvijam, ali da imamo stan. Bio je otac na razgovorima i tražio pet minuta pauze i moj brat mu je rekao ‘Pa tata, onaj radnik u livnici nema stan toliko dugo, a on će sa 18 godina da ga dobije.

Divac se u SAD dokazao u dresu Šarlota, Los Anđeles Lejkersa, Sakramentno Kingsa.

– Ranije nije bilo toliko poverenja u evropske igrače. Trebalo je mnogo više truda i snage da se dokaže da se košarka igra i van SAD. Nisam se usplašio, uvek sam želeo da napredujem i kada sam proglašen za najboljeg igrača Evrope, prirodno je bilo da idem u NBA. Moja ideja je da odem i najgore što je moglo da bude je da se vratim. Ako čovek ne proba, neće znati je li za to ili nije. Ne treba se plašiti. Poraz jeste deo života. Ako ne umeš da izgubiš, nećeš znati da pobediš.

Prisetio se i legendarnog Kobija Brajanta, bivšeg saigrača iz Lejkersa.

– Imao sam sreće da završim karijeru s njim. Bio je kao Dražen Petrović, veliki radnik i pobednik – zaključio je.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here