Divljaju da Srbe isteraju

0

Ogorčen: Miodrag Linta
 

– Skidanje i razbijanje dvojezičnih tabli s javnih institucija u Vukovaru od pripadnika Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara predstavlja nastavak proizvodnje straha i održavanja ratne atmosfere s krajnjim ciljem da se preostalim Srbima život u Hrvatskoj učini nepodnošljivim i da se isele ili asimiluju – rekao je Linta.

On je dodao da traži od hrvatskog premijera Zorana Milanovića da njegova Vlada obezbedi poštovanje reda i zakona.

– U suprotnom biće to još jedan pokazatelj da se antisrpska kampanja neće zaustaviti dok bude i poslednjeg Srbina u Hrvatskoj – ocenio je Linta.

U Vukovaru su nasilno skinute ili polomljene gotovo sve preostale dvojezične latinično-ćirlične table, zbog čega je uhapšeno više osoba. U divljanju su učestvovali pripadnici dela branitelja koji se protive uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru.

 

Apel Evropi

Linta je pozvao predstavnike EU, Oebsa i Saveta Evrope da "ne prelaze ćutke" preko "sistematskog širenja mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne zajednice i kršenja ljudskih prava", koja su Srbima
garantovana brojnim evropskim konvencijama o ljudskim pravima i bilateralnim sporazumima Srbije i Hrvatske.

RTL televizija javila je da je najpre policija sprečila pokušaj skidanja dvojezične table sa zgrade policije. Potom je tabla razbijena, a napadači uhapšeni. Zatim su s drugih zgrada skinute preostale dvojezične table postavljene proteklih meseci.

Prema informacijama "Večernjeg lista", ukupno je uhapšeno pet osoba, među kojima ima i žena. Reč je, kako se navodi, "o majkama koje su izgubile sinove na Ovčari".

Kasnije je na zgradi vukovarske policije ponovo postavljena dvojezična latinično-ćirilična tabla, ali je razbijena samo nekoliko sati kasnije, javila je Hrvatska radiotelevizija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here