EPA
Zdravko Krivokapić

Uzavrela politička situacija u Crnoj Gori dodatno se zakuvala protestima pristalica predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i prerasla u fizičke obračune, preteći da izmakne kontroli. Nekoliko stotina njih je došlo ispred vlade u Podgorici zbog najave usvajanja propisa kojim će se lakše sticati crnogorsko državljanstvo, ali i oduzeti prebivalište delu crnogorskih iseljenika. Do incidenata je došlo na putu Nikšić-Podgorica kod mesta Bogetići, kad su pripadnici Patriotsko-komitskog saveza koji su krenuli na protest pokušali da zaustave vladin automobil, u kojem je, kao zaštićeno lice, bila ćerka premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića. U odvojenom incidentu demonstranti su se sukobili sa pripadnicima Vojske Crne Gore koji su putovali autobusom, a onda i do verbalnog obračuna premijera Krivokapića i predsednika Đukanovića. Premijer je optužio Đukanovića za nerede i poručio da će se “vladavina zakona održati uprkos insceniranim neredima koje su podmetnuli Đukanović i DPS”.

– Kao otac, neću vam zaboraviti suze i strah ćerke, a kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje! U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete da vidite – naveo je Krivokapić na Tviteru i Đukanoviću poručio da neće moći da zaustavi ni njega ni Crnu Goru, ni po cenu života. Od crnogorskog predsednika zatražio je da povuče demonstrante s ulice. Kasnije je zamolio demonstrante da ne nasedaju na provokacije onih koji bi žrtvovali bilo šta, čak i svoj narod, da odbrane privilegije stečene trodecenijskom vladavinom.

Đukanović je negirao da je organizator antivladinih protesta i ocenio kao “krajnje nemoralne insinuacije” poziv Krivokapića da ne destabilizuje državu i da protestante povuče s ulice. Uzvratio je porukom da veruje da oni imaju političku zrelost i kapacitet potreban za očuvanje mira.

– Nijedan pojedinac, pa ni Krivokapić, i nijedna loša vlada ne može na mojoj strani izazvati tako neodgovoran čin protiv države. Ne treba da brine da se ovih dana krijem iza glasnih kritika vlade – odgovorio je Đukanović, navodeći da “nikada neće preduzeti bilo šta što bi moglo potencijalno ugroziti stabilnost Crne Gore”.

Đukanovića je kao krivca za incidente označio i Marko Milačić, lider Prave Crne Gore, dela vladajuće koalicije. On je poručio da je predsednik države i lider DPS prešao “crvenu liniju” jer je “stvorio atmosferu za napad na premijerovu ćerku”.

Da nije samo Krivokapićeva ćerka imala neprijatnosti, potvrđuje primer oficira Vojske Crne Gore Raja Čanjka, koji je pretučen, baš kao i još jedan vojnik, kad su demonstranti zaustavili autobus koji je prevozio vojsku i nasrnuli na njene pripadnike. Čanjak je na Tviter objavio fotografiju na kojoj su mu raskrvarene usne i pitao: “Može li gore i sramotnije od ovoga?”

Pošto je Čanjak napisao da se sve događalo “naočigled policije”, jedan od lidera DF i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, Milan Knežević, najavio je da će inicirati saslušanje ministra policije Sergeja Sekulovića.

– Ako neko treba da podnese ostavku, to je ministar policije – poručio je Knežević.

Oglasio se i Sekulović, rekavši da će se sa zadovoljstvom odazvati pozivu Kneževića. Ministar je osudio napad na službeno vozilo i kćerku premijer obelodanivši da je dao nalog da se ispita postupanje policajaca.

– Napad na službeni automobil i štićenu ličnost, u ovom slučaju kćerku premijera, predstavlja alarm za sve i upozorenje gde nas mogu odvesti politički populizam i smišljeno podizanje tenzija – ukazao je Sekulović.

Uvredama na ministre i policiju

Ispred zgrade Vlade demonstranti su pokušali su da probiju zaštitnu ogradu i izviždali ministre koji su došli na sednicu. Skandirali su “Nije ovo srpsko leglo, već je ovo Montenegro”, “Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora”, “Kosovo je pored Srbije”. Vređali su policajce, vičući “Banda izdajnička” i gađali ih jajima. Đukanovićeve pristalice tumače izmenu propisa kao izdaju Crne Gore i tvrde da će se oduzimati državljanstva iseljenika, a cilj je, kažu, “posrbljavanje”.

Prete blokadom Nikšića

Komite idu na radikalizaciju protesta, a s tom namerom u petak su ponovo blokirali magistralu Nikšić-Podgorica u mestu Bogetići. Oni prete da će izaći i na druge saobraćajnice i praktično staviti u blokadu ceo grad, tvrdeći da su na to “naterani ponašanjem premijera i Vlade”. Iako se na snimcima vidi kako upravo oni nasrću na službeni automobil Vlade, lupajući po kolima i upućujući primitivne poruke i psovke, komite pokušavaju da se predstave kao žrtve, tvrdeći da su “njihovi saborci pregaženi autom” i da im je premijer Krivokapić pretio, kao i da nova vlada navodno “državu pokušava da pretvori u srpsku koloniju”.