T. O.
Brana Toremberi

Kada je Luk Simpson u četvrtak došao na posao, na Toremberi branu, radi svojih ranih jutarnjih inspekcija, desilo se da mora da uradi nešto što nikada u životu nije mislio da će raditi. Naime, dizalicom je iz vode izvadio ogromnu goanu, dugu 1,5 metara.

Toremberi brana se nalazi na obalama reke Marej između Ečuke i Ganbauera, sa spektakularnim pogledom na vodu duž jednog od najpoznatijih vodenih puteva Australije.

Gmizavac dug 1,5 metar je otkrivena na dnu brane na granici Viktorije i Novog Južnog Velsa prošlog četvrtka ujutro, a Simpson je za ABC rekao da nikada nije video ništa slično.

Nema ničeg neobičnog u uočavanju šarana ili ptica duž reke, međutim, ogromna goana, koja je odjednom izgledala majušno u odnosu na betonsku konstrukcije brane, bilo je nešto što je Simpson u prvi mah pomislio.

Iguana se uhvatila na balvan kako bi bila izbavqena

– Upravo sam obilazio branu i obavljao rutinsku dnevnu inspekciju, kad sam pogledao nadole i primetio sam je kako visi na dnu kapije, a delovala je prilično umorno i pomalo uznemireno – ispričao je Simpson.

Rekao je da se seća da je ranije video tu goanu kako pije vodu ili se kupa u blizini obale reke tokom leta. Međutim, ovog puta gmizavac je bio u opasnoj situaciji.

Zato je portalnom dizalicom brzo zgrabio balvan i polako ga spustio na dubinu od osam metara do goane.

– I ona je bila uplašena. Trebalo joj je oko 10-15 minuta, ali je na kraju opkoračila balvan. Mislim da je shvatila da pokušavam da joj pomognem – objasnio je ovaj radnik.

Goana je pažljivo preneta na sigurno, nakon čega je dobila i obrok u vidu svežeg šarana. Nakon što je smazala poslasticu, žurno se udaljila u obližnji žbun, verovatno da bi se povratila od šoka i oporavila.

– Niko nikada nije video ništa slično na brani. Od kada je pojela šarana nismo je više videli. Nadam se da je negde na drvetu i uživa u životu – veselo će na kraju Simpson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here