K. Marković
Školski hor

Svečanom priredbom uz veliki broj gostiju đaci i nastavno osoblje škole srpskog jezika “Vuk Stefanović Karadžić” iz Sent Albansa obeležili su u nedelju svoju slavu Svetog Arsenija Sremca.

Po tradiciji, đaci su prethodno prisustvovali svečanoj liturgiji koju je vodio sveštenik protojerej-stavrofor Borislav Petrović, tokom koje je obavljen čin sečenja slavskog kolača. Domaćini ovogodišnje slave bili su učenici Nataša Jurišić i Marko Rakić.

Dočekani dugim apluzima đaci srpske škole ušli su u crkvenu salu u pratnji svojih nastavnika. Nakon pozdravnog govora sveštenika Borislava Petrovića, đaci i nastavnici škole uzeli su učešće u školskom programu.

Tokom program koji su pripremili đaci svih uzrasta čuo se veliki broj recitacija i pesama posvećenih Vuku Karadžiću i lepoti srpskog jezika, ali i o vršnjačkom drugarstvu i koliko se voli škola.

Na početku programa nastupali su učenici petog i šestog razreda: Zorana, Mile i Ana, koji su recitovali “Bukvar dečijih prava”. Školski hor otpevao je pesmu “Negujmo srpski jezik”, a onda su se prigodnim recitacijama predstavile mlade nade srpske škole “Vuk Karadžić”, učenici prvog i drugog razreda: Veljko, Marko, Tamara, Teodora, Milica, Marijana, Stanko, Marko, Lidija, Lola, Joakim, Boro, Emilija, Angelina i Sofija. Odmah za njima su usledile recitacije “Šta je otac” i “Ja sam bio srećno dete”, koje su izveli učenici trećeg razreda: Jovana, Eleonora, Nataša i Sara.

Ovacije prisutnih u sali mališani srpske škole su pridobili sjajnim izvođenjem dečije pesme “Deda Mile ima farmu”. Ništa manje aplauze nisu dobili ni Stefan, Mila, Danijela, Milica i Nataša koji su odrecitovali pesme “Stefan” i “Mama”. Odmah za njima na sceni crkvene sale predstavili su se đaci petog i šestog razreda: Aleksa, Novak, Dimitrije, Bogdan, Stefan, Nikolina, Nataša, Natalija i Simeon.

Recitovali su i učenici sedmog i osmog razreda: Mila, Kristina, Nedeljko, Stefan, Pavle, Leona, Mia i Nataša. Do kraja programa učetvovali su i učenici devetog, desetog i 11. razreda: Izabela, Anastasija, Emilija, Tanja, Tatjana, Nataša, Sanja, Natalija, Danilo, Damjan, Nenad i Aleksandar.

Svi izvođači programa nagrađeni su dugim aplauzima roditelja i članova porodica, koji su došli da ih podrže u učenju i negovanju maternjeg jezika. Svi prisutni su bili posluženi i slavskim ručkom.

Đaci sedmog i osmog razreda

Osvrt na Vukov život

Kako su izneli voditelji programa, njihova škola sa ponosom nosi ime Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika, sakupljača narodnih umotvorina i pisca prvog Srpskog rečnika, zbog čega su i pripremili kratak osvrt na Vukov život.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here