Đelić: Sa Nemcima pripremamo Dunavsku strategiju

0

Božidar Đelić
 

"Razmatrali smo nekoliko tema – prva su bilateralni odnosi, pri čemu je dogovoreno da privredna delegacija Baden-Virtemberga poseti Srbiju u maju. Treba znati da je Baden-Virtemberg, čak i u vreme velike krize, i dalje jedan od tri najuspešnija regiona u Evropi, sa veoma snažnom izvoznom ekonomijom. Druga tema bila je priprema Dunavske strategije, pri čemu je Baden-Virtenberg inicirao izradu te strategije, putem svog uticaja u Briselu i Nemačkoj", rekao je Đelić.

 

Đelić, koji je prvog dana dvodnevne posete Nemačkoj razgovarao i sa predsednikom parlamenta Baden-Virtemberga, rekao je da je srpska delegacija sa Etingerom razgovarala i o njegovoj budućoj funkciji komesara Evropske unije za energetiku i predstavila projekte Srbije u oblasti nafne i gasne industrije, kao i u domenu proizvodnje struje iz termo izvora, hidro izvora i obnovljivih izvora.

 

"Gospodin Ertinger se trenutno priprema da Evropi iznese nekoliko važnih predloga u ovoj strateškoj branši energetike. On je, takođe, najavio da će ove godine posetiti Srbiju, kako bi, na licu mesta, upoznao energetsku situaciju naše zemlje, centralne po pitanju energetike na Zapadnom Balkanu."

 

Đelić će u utorak u nemačkom gradu Ulmu govoriti na otvaranju konferencije o Strategiji EU za Dunavski region, kojoj će prisustvovati evropski komesari za regionalnu politiku i ministri iz podunavskih zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here