Đifoni: EU ne podržava strategiju za sever Kosova

0

 Strategija kosovske vlade nije dokument Brisela: Mikele Đifoni
 

"Ali, u praksi mi nismo protiv saradnje oko elemenata koje ovaj dokument bude imao oko zajedničkog pristupa EU na severu", rekao je Đifoni na skupu održanom u utorak u Prištini, objašnjavajući da povećanje prisustva EU na severu Kosova nije samo u interesu strategije, već i same politike Unije.

 

 

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Bljerim Šalja je, govoreći u svojstvu analitičara, rekao je da mu strategija liči na "jedan bogat meni u restoranu, koji nema ni kuvara ni konobara", navodeći da uspeh strategije zavisi od njene primene.

Na skupu o primeni strategije za sever Kosova, koji je organizovao Klub za spoljnu politiku, predstavnici civilnog društva na Kosovu su ocenili da je izrada strategije za sever "pozitivna“, ali su izrazili dileme oko načina i mogućnosti njene primene.

 

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt je na skupu ocenio da će mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova "promeniti okolnosti na bolje i što se tiče primene ove strategije“.

"Mi čekamo da MSP iznese svoj stav. To će biti jedan pristup koji će međunarodna zajednica stvoriti za Kosovo i iskreno se nadamo da će pojasniti situaciju. (Sud) Neće izneti svoj stav kojim će sto posto podržati Prištinu, ali ne očekujemo ni da će podržati stav i poziciju Beograda", rekao je Fejt, ocenjujući da će nakon te odluke "Srbija biti više kooperativna“.

Šef ICO-a je u više navrata ponovio tokom rasprave da "Beograd nije važan faktor u primeni strategije“ i objasnio da primena tog dokument nije pitanje nedelja, već meseci i godina.

"Situaciju koja je tamo stvorena, neće biti lako promeniti. Čarobnim štapićem ne možete promeniti nešto što je trajalo duže vreme. Teritorijalni integritet je glavni cilj koji treba da se brani i ICO će pomoći vladi (Kosova) da ga sačuva", rekao je Fejt.

Američki ambasador Kristofer Del je na skupu rekao da sveobuhvatni pristup otvara perspektivu za regionalnu saradnju, ocenivši da su početne reakcije Beograda na strategiju bile negativne i u nekoliko slučajeva, kako je rekao, "histerične".

"Ja mislim da ovim planom u mnogome pomažemo Srbiji, kao i Kosovu, u rešavanju ovih pitanja i otvaranju jednog novog puta za jednu novu budućnost i saradnju", rekao je američki ambasador Del.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here