Đilas: NBS zarađuje na padu dinara

0

 

Đilas je ocenio da pad dinara u proteklih desetak dana nije izazvala Vlada Srbije prodajom više od 400 miliona evra "koje je kod NBS zamenila za 47 milijardi dinara da bi pokrila budžetski deficit".

 

Gradonačelnik Beograda je za dnevnik "Pres" rekao da je NBS imala dve mogućnosti da zaštiti kurs kada je od Vlade otkupila evre: da otkupljene devize ponudi na otvorenom tržištu, što bi u prvom momentu dovelo do jačanja dinara, ali bi se kurs ponovo oslabio kada bi oni koji su dobili dinare počeli da kupuju evre.

 

Prema njegovoj oceni, Vlada je dinare koristila za pokrivanje minusa Trezora i oni možda uopšte nisu ni izašli na tržište. Druga varijanta bila je da je NBS mogla dinare, koji su se navodno pojavili na tržištu, da reotkupi za te iste evre koje je dobila od Vlade Srbije, objasnio je Đilas.

 

"Ali ništa od ovoga nije urađeno. NBS je od preko 400 miliona evra – na tržište vratila nekih 70 miliona, kurs je pao za tri odsto, povećane su ionako visoke devizne rezerve i ponovo je oštećeno pola Srbije", rekao je on.

 

Đilas je optužio NBS da je "čak na ovom obaranju dinara super zaradila, jer su Vladi evro platili po kursu verovatno ne većem od 94, a onda isti taj evro prodali po 97 i kusur dinara!"

 

"Ponašaju se kao menjačnica! Kad bi sada svih 400 miliona vratili na devizno tržište, zaradili bi više od 10 miliona evra", naveo je Đilas.

 

Gradonačelnik Beograda je kazao da mu je "guverner Radovan Jelašić simpatičan čovek", ali da je zbog pada kursa gradski budžet za mesec dana oštećen za 30 miliona evra, ne računajući veće troškove za one koji imaju kredite.

 

"Ovakva igra sa kursom ne pogađa samo prezadužena preduzeća, koja su sama kriva što su u takvoj situaciji, već i sve građane i čitavu privredu. U ovoj zemlji je valuta evro, a dinar služi kao obračunsko sredstvo", upozorio je Đilas.

 

On je predočio da zbog rasta evra sada treba da poskupe svi energenti, pa ljudi kojima je plata realno smanjena za desetak odsto sad treba da plaćaju još veće cene, recimo, grejanja i prevoza, "a to u ovakvoj krizi nije realno".

 

"Uništavamo uspešna preduzeća, uspešne gradove samo da bi neko mogao da se hvali pred MMF-om i ne znam već kim. Dosta više priča o lošem stanju privrede zbog čega pada kurs", poručio je Đilas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here