Trijumf Novaka Ðokovića na Australijan openu ponovo je pokrenuo polemiku ko je najbolji teniser svih vremena, a mnogi smatraju da je upravo Srbin glavni kandidat za to priznanje. 

Stvari stoje tako da je Novak ponovo najbolji na svetu posle velikog preokreta i pobede u finalu Australijan opena nad Dominikom Timom od 3:2. Takođe, sa 17. peharom grend slem šampiona, srpski teniser približio se po broju osvojenih grend slem trofeja Rafaelu Nadalu (19) i Rodžeru Federeru (20).

Sama činjenica da na jednom od 4 grend slema sezone, Novak ima 8 trofeja, po čemu je jedini uz Švajcarca koji je 8 puta bio najbolji na Vilbldonu i Rafu koji je kao Kralj šljaka 12 puta bio najbolji na Rolan Garosu, dovoljno govori u prilog njegovog uspeha.

Uz to, protiv najvećih rivala ima pozitivan skor, sa Federerom 27 pobeda i 23 poraza, dok je protiv Rafe slavio u 29 navrata, a izgubio 23 puta.

Kada je reč o statistici Srbin je pobedio na 34 mastersa iz serije 1000, osvojio i Dejvis i ATP Kup, a na mestu broj 1, proveo je 275 nedelja. U prilog tezi da bi Đoković mogao da postane najbolji teniser svih vremena ide i trenutna forma, ali i “mladost”, jer Novak je sa 32 godine, najmlađi u odnosu na Nadala (33) i Federera (38)

Takođe, Bi-Bi-Si (BBC) na srpskoim jeziku daje svoju analizu i počinje podsećanjem na 2011. godinu kada su se u finalu Melburna sastali Ðoković i Federer.

– U tom trenutku Federer je već imao osvojenih 16 pehara na grend slem turnirima, a srpski teniser “samo” dva.

– Devet godina kasnije, situacija govori da su se stvari znatno promenile – Federer ima 20 trofeja sa najvećih turnira, a Đoković 17. A Đoković je šest godina mlađi od Federera i godinu dana od Rafaela Nadala, preostalog člana vladajuće svetske teniske trojke”, navodi se u tekstru.

Posle Australijan Opena, u teniskom kalendaru sledi nekoliko turnira iz Masters kategorije, a prvi sledeći gren slem je Rolan Garos u Parizu. Biće to odlična prilika da Novak pobedi neprikosnovenog kralja šljake Nadala i napravi novi korak ka najboljem ikada.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here