Naš as, sedmostruki osvajač, igraće u nedelju u 9.30 časova i osmi put u finalu Australija opena, a velikog rivala je položio na pleća sa 7:6 (7:1), 6:4, 6:3.

Kad se Novak Đoković domogne polufinala na prvom turniru za grend slem u godini, on savlada i sledeća dva rivala. I tako 15 puta, a Švajcarac Rodžer Federer je pod njegovim žrvanjem u Melburnu samleven i u četvrtoj međusobnoj borbi za ulazak u finale. Ponovo je, kao i 2008. i 2012, bilo 3:0. I 2016. šestostruki pobednik na “Lejveru” nije imao čemu da se nada iako mu je pripao treći set.

Naš šampion i u petak ima dan za predah, a ko će mu na megdan odlučiće se u duelu Austrijanca Dominika Tima (peto mesto na svetskoj listi) i Nemca Aleksandra Zvereva (7). Obojica su prvi put među četiri najbolja na australijskom openu.

Federer je bolje ušao u 50. međusobni okršaj s Đokovićem (sada je 27:23 za našeg tenisera), u dvoboj koji je u 19.30 časova po lokalnom počeo na 35 stepeni Celzijusa, a završen je posle nešto više od dva sata na 31. Dok se naš as navikao na uslove igre, njegov veliki suparnik je vodio s 5:2. Na 5:4 Federer je servirao za vođstvo u setovima, a onda se Đoković u pravi čas revanširao za brejk do kojeg je njegov rival stigao već u drugom gemu. Otišlo se u taj-brejk u kojem je Đoković bio besprekoran.

U drugom setu je branilac trona vodio s 5:4, a odsudni gem da udvostruči prednost uzeo je u potonjem na Federerov servis. Poeni kojima je poveo i s 1:0 i s 2:0 bili su nestvarni i majstorski.

U trećem setu Đoković je brejkom stekao prednost s 4:2. Bilo je zatim 5:2 pa 5:3. Na Đokovićev servis za pobedu stiglo se do 30:30. U sledećem poenu iz dva poteza je Novak isposlovao meč-loptu. Tu je i iskoristio.

U finalu na turnirima za grend slem je 26. put. Igraće za 17. titulu. Rekorder Federer ih ima 20, a njegov prvi pratilac Španac Rafael Nadal jednu manje.

“Velika trojka” je pokupila sve najvrednije trofeje u tri prošle godine. Može li Đokovićev protivnik u finalu da prekine taj niz od 12 uzastopnih trijumfa?

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here