Selektor košarkaške reprezentacije vidi dve predstojeće utakmice s Litvanijom kao najbolju pripremu za unapređenje fizičkih elemenata igre. 

Srbija je domaćin u Beogradskoj areni u subotu (21 čas), a gost u ponedeljak u Kaunasu.

– Posle utakmice s Finskom nastavili smo pripreme u istom ritmu. Priključio nam se i Jokić. Spremamo se za meč s Litvanijom, koji će biti izuzetno fizički zahtevan. Litvanci su istoriju svoje košarke izgradili na snažnim duelima i to je ono što nam je svakako potrebno da iskusimo za izazove na Svetskom prvenstvu. Posle mi idemo kod njih. Siguran sam da ćemo i tamo igrati u fantastičnoj atmosferi, jer oni imaju najbolje navijače koji prate nacionalni tim. Gudurić i Bogdanović ulaze u trenažni proces, a zahvaljujemo se Jovanoviću, Avramoviću i Todoroviću, koji su nam pomogli da premostimo jedan deo priprema.

– Prijateljska utakmica ne postoji više. Postoji pripremna utakmica. Ponos svih reprezentacija je veliki i sve uvek idu na pobedu. To isti tražimo i mi, bilo da se igra protiv Borca u Čačku ili na Svetskom prvenstvu. Svaka sledeća utakmica, to je neka moja krilatica, najvažnija je u karijeri. Na nama je da što pre izgradimo igru koja nas je krasila minulih godina kad smo postizali zapažene rezultate, snažna fizička igra, u “meso”, bez čuvanja, jer mi ne umemo drugačije da igramo. Naš talenat nam omogućava da u napadu igramo s mnogo asistencija i sa saradnjom svih igrača, bez sebičnosti, ali odbrana mora još da se iskristališe. To je bila moja glavna primedba u vezi s utakmicom protiv Finske, da manje razmišljamo o napadačkim akcijama, jer odbrana je baza za sve.

O igračima iz NBA koji su se kasnije priključili (Gudurić, Jokić, Bogdanović)…

– Oni su radili sami da bi održali fizičku formu. Na kraju ćemo videti da li je to bilo u skladu s našim ciljevima. Ukoliko ne bude tako, imaćemo neki izgovor, a ja ne volim da imamo bilo kakav izgovor pred veliko takmičenje. Sistem nam je takav da težimo da sve igrače dovedemo na određeni nivo fizičke forme. To u početku neće biti tako, ali će nam predstojeće utakmice, pogotovo “Akropolis kup” u Atini, s tri utakmice u tri dana, pomoći da dođemo do toga.

O Teodosiću, koji nije bio u ritmu treninga od februara, kada je raskinuo saradnju s Klipersima.

– Njemu samo vreme pomaže. Fizički je u odličnom stanju, telo ga bolje sluša, imao je dobre pripreme. Sve je sada do toga kako će da se prilagodi saigračima. Vreme je naš saveznik po tom pitanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here