EPA/Malton Dibra
Milo Đukanović

“Crnoj Gori je potrebno da ima sopstvenu pravoslavnu crkvu kako bi učvrstila svoj nacionalni identitet i suprotstavila se mešanju iz Srbije”, rekao je u intervjuu za Frans pres predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović koji vodi zemlju već tri decenije, govorio je o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti zbog kojeg na ulice redovno izlazi nekoliko desetina hiljada vernika, a to se dešava nekoliko meseci pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, navodi francuska agencija.

Srpska pravoslavna crkva, čije je sedište u Beogradu, predstavlja veliku većinu pravoslavaca u Crnoj Gori. Međutim, njeni odnosi sa Đukanovićem, koji je 2006. godine bio zagovornik odvajanja od Srbije sa kojom je Crna Gora bila zajedno skoro 90 godina, pogoršani su poslednjih godina, dodaje AFP.

“Beograd koristi SPC da bi se mešao u unutrašnje stvari Podgorice”

SPC je optužena da je povezana sa prosrpskom i proruskom opozicijom vladajućoj stranci – Demokratskoj partiji socijalista Mila Đukanovića koji dominira političkim životom u Crnoj Gori od devedesetih godina. On sa svoje strane smatra da Beograd koristi SPC kako bi se mešao u unutrašnja pitanja Podgorice.

– SPC je jedan od “važnih instrumenata koje koriste ideolozi nacionalizma “Velike Srbije” protiv Crne Gore, protiv njene nezavisnosti, njenog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta – rekao je Đukanović (57).

Zakon koji je usvojen krajem decembra predviđa da država preuzme kontrolu nad imovinom za koju verske zajednice ne mogu da dokažu da im je pripadala pre 1918. godine. Te godine je Crna Gora izgubila svoju nezavisnost i integrisala se u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovena.

Tekst zakona bi mogao da se odnosi na veliki deo od 650 crkava i manastira Crne Gore. SPC optužuje vladu da želi da joj oduzme imovinu, a masovne molitve se održavaju dva puta nedeljno, a na tim skupovima se zahteva povlačenje zakona.

– SPC koristi “vešt oblik manipulacije kako bi se verovalo da država želi da im oduzme svete relikvije – rekao je Đukanović i dodao da će crkve i pod kontrolom države nastaviti da primaju pravoslavne vernike.

“Moji protivnici su loši gubitnici”

Prema njegovima rečima, Crna Gora treba da ima sopstvenu crkvu kao način potvrđivanja svog nacionalnog identiteta 14 godina posle sticanja nezavisnosti. Već 30 godina, mala Pravoslavna crkva Crne Gore, u manjini, pokušava da oživi, ali ona nije priznata u pravoslavnom svetu.

Kako se približavaju parlamentarni izbori zakazani za jesen, kritičari optužuju Đukanovića da koristi tu kontroverzu kako bi skrenuo pažnju od ekonomskih problema, masovne emigracije ili korupcije.

Đukanović, koji je skoro u kontinuitetu menjao funkciju od premijera do predsednika, takođe je kritikovan da predstavlja prepreku demokratiji. On na to odgovara da su birači uvek mogli slobodno da se izraze i da su njegovi protivnici loši gubitnici.

– Varaju se moji protivnici ako misle da ćemo im učiniti uslugu i omogućiti im vlast bez izbora – rekao je on i dodao da će Crna Gora, koja je najviše napredovala u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, nastaviti put reforme.

3 COMMENTS

  1. То значи да је Ђукановић правио државу која нема национални идентитет.
    Ако те црногорске цркве зврје празне то значи ништа од црногорског националног идентитета.
    Помози Боже ако може.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here