EPA/Georgi Licovski
Milo Đukanović

U intervjuu agenciji Beta, crnogorski predsednik govorio je o odnosu sa predsednikom Srbije, mitropolitu Amfilohiju, kao i o tome da li ga je “EU bacilla niz vodu”.

Milo Đukanović je u tom intervjuu rekao da nema komunikaciju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, niti poslovni odnos. Na Vučićevu posetu Crnoj Gori prilikom sahrane mitropolita Amfilohija, kaže, gleda kao na privatnu.

– I ja kada odem u privatnu posetu u Beograd ne javljam se nikom od mojih kolega u državnoj vlasti u Srbiji – kazao je on.

“Puštanje niz vodu”

On je odbacio ocene da ga je međunarodna zajednica “pustila niz vodu”.

– Da bi neko nekoga pustio niz vodu trebalo je da mu prethodno pomaže da mu glava bude iznad vode. Niti Crnoj Gori, niti meni lično niko nikada nije pomagao da držimo glavu iznad vode. Naprotiv. Setimo se samo referenduma. Jeste li prepoznali nekoga, iz sada nama partnerske međunarodne zajednice, tada da nam pruža podršku. Ne – rekao je Đukanović.

Kako je dodao, niko ne može da ga pusti niz vodu jer je “čitavo vreme držao do svog integriteta, samostalno i odgovorno odlučivao o pitanjima koja se tiču crnogorskih interesa”.

Zašto nije bio na sahrani Amfilohija

Crnogorski predsednik je rekao da Demokratska partija socijalista snosi deo odgovornosti za jačanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ali da se to nije događalo slučajno već je imalo svoju predistoriju.

Đukanović je rekao da je sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem odmah posle referenduma o nezavisnosti 2006. razgovarao o tome da se crkva u Crnoj Gori zove Pravoslavna, bez nacionalnog predznaka, i da “ta ideja na startu nije bila odbačena”. U tom smislu, ukazao je Đukanović, nakon referenduma 2006. formiran je Episkopski savet koji je SPC u Crnoj Gori dao određenu autonomiju što se “smatralo kao odličan korak”.

– Odmah posle nezavisnosti, tokom razgovora sa Amfilohijem u prisustvu jednog zajedničkog prijatelja, predložio sam mu da treba razmišljati o tome da pravoslavna crkva u Crnoj Gori dobije takvo ime da bismo je oslobodili nacionalnog predznaka odnosno predznaka tih srpsko-crnogorskih podela – kazao je on.

Kako dodaje, dali su izvesno vreme “jednoj takvoj potencijalnoj evoluciji”. “Ta ideja tada nije odbijena. Taj proces komunikacije između SPC i države u jednom periodu nakon nezavisnosti je tekao dosta primereno. Međutim, dalji razvoj političkih događaja u Srbiji, regionu i na globalnoj sceni doveo je do zaoštravanja”, istakao je Đukanović.

Kako je dodao, mitropolit Amfilohije niti bilo ko drugi ga nije pobedio na ovim izborima iako je “čuo takve komentare od onih ljudi ništa ne rade za 30 godina nego priželjkuju njegov poraz”.

Na pitanje zašto nije otišao na sahranu mitroplita Amfilohija, sa kojim je decenijama imao komplikovane odnose ali i susrete, on je rekao da je smatrao da je “primeren odnos” da pošalje telegram SPC, njenom sveštenstvu i vernicima. “Nisam bio objektivno sprečen, nego je to bila moja procena mere odnosa prema tom činu”, rekao je Đukanović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here